30.10.11

Mania Grandiosa

Ruum suure kuppellae all hämardus. Koos pimedusega saabus üliõpilasi täis ruumi ka haudvaikus. Kuskilt tihkest ja vaiksest teadmatusest ütles kriuksuv vanamehe hääl: „Me oleme täna tulnud siia ruumi, et õppida tundma sellist jäledat liiki nagu kosmosekass.“

Saali ees süttis hämar kuup ja sajad usinad silmad puurisidki end koheselt sellesse.

„Te ei näe midagi, eks?“ Vaikne ümin saalist  kinnitas professori oletuse õigeks.

„Jah, sest ta on must nagu kosmose kaugus, ta on külm nagu kosmos ise, ta on läbipaistev kui vaakum. Ta tuleb, kui teda kas või mõtteski kutsutakse. Ta on halastamatu, julm ja sadistlik. Seepärast me olemegi siin, maa-aluses turvasaalis.“
Tumehall kuup kustus ja professori lähedalt hakkas kostuma vaikset krabinat.
„Kissitage silmi, palun. Ma süütan küünla.“ Hetk hiljem süttiski loengu puldil habras oranž leek.

„Selle küünla süütasin ma kosmosekassi tõu läbi viimati hukkunud tsivilisatsiooni mälestuseks. Üks arenev maailm ühe keskmiselt kollase tähe ümber on jälle lakanud olemast. Kamp lollpäid korraldas seal jutu kirjutamise teemal „Kosmosekass“ ning sellel ajal Kosmosekassidele mõeldust oli nende elajate kutsumiseks küll. Meie oleme seni ainsad kogu Universumis, kes on suutnud nende hävitustööle vastu seista. Meie ja ainult meie! Seega.“ Professori hääl kerkis  pinges peaaegu kiljumiseni: „Ainuke,mida te võite nende elajate suhtes tunda, on vihkamine. Ainuke, mida te võite neist mõelda, on: kuidas neid tappa. See on ainus, mida te võite.“ Vanamees hingeldas pimeduses kuuldavalt.  „Täna on teie elu suurim hetk. Ütlen teile seda kohe loengu alguses. Kohe loengu järel lähete te selektsiooniblokki. Kes tõestab seal, et suudab neid värdjaid vihata 100-protsendiliselt ja sama kindlalt neid tappa tahta, väljub maa peale, kes ei suuda, jääb igaveseks oma praegusele kujule ning vargsi ringi hiilima. Teist endist sõltub, kas teist saavad vabad tapjad või teid nimetatakse ja õigusega: lollideks hallideks hiirekesteks.”
Saali laskus vaikus, milles üks hallide kikkiskõrvadega üliõpilane väga salaja mõtles: „Nagu meid kõiki senini ja alati on kutsutud.“

18 kommentaari:

  1. Lugemisel tekkis mingi paralleel Dan Browni kadunud sümboli kohakirjeldustega. Heas mõttes. Õigekirjavead natuke häirisid lugemist, aga lugu ise on lühikese ja tervikliku laastuna hea. Mu meelest seni kõige sujuvamalt kirjutatud lugu Artur R-ilt.

    VastaKustuta
  2. Kolm elementi, mida ma hindan, on olemas:
    a) sujuvus, loetavus, voolavus;
    b) huumor (kuigi kui lugu kontekstist välja tõsta, siis ilmselt pole naljakas);
    c) detailid.

    Lisaks on lool olemas eripära, omapära. Minu jaoks pole tegemist millegi koopiaga, vaid eraldi loona.

    Niisiis: mulle sobib.

    VastaKustuta
  3. :) Hea humoorikas lugu. Kui eelviimase lõigu lõppu veel ühed jutumärgid ka saaks, siis võiks päris lustiga lugeda.

    VastaKustuta
  4. Päris huvitav idee. Üle pika aja.

    Kindlasti keegi kuskil kirjutaks selle idee paremini lahti, aga õigekirja ning kirjutamistehnikat saab ju alati õppida, heade ideede genereerimist kahjuks mitte, vähemalt mina arvan nii.

    VastaKustuta
  5. Pealkiri on minu meelest kehv. See on justkui autori seisukohavõtt, et hiired va mõttetud tüübid ajavad oma kassivihkamiskampaaniaga taga tühja tuult. Parem oleks midagi muud, kasvõi näiteks "Tapjainstinkt". Mulle tuli kohe silme ette kuidas see lõpu hall hiireke läbib esimesena testi ja väljub maapinnale, ning esimene mõte, mis tal kassidega seoses kohe pähe tuleb on: "Sure koer!" Veidi vingemat lõppu tahaks. Kas just lausa aktsiooni, aga vähemalt optimistlikumat. Kasvõi see hiir võiks olla millegi poolest eriline seal lõpus. Et uru lõpus paistaks tema jaoks valgust.

    VastaKustuta
  6. Aitäh, hea märkus pealkirja ja lõpu osas. Kui keegi teine enne kaverit ei tee, siis vähemalt plaani sai võetud.
    Muidu kahtlustan, et muretsesin liiga palju, et kas saadakse ikka aru nagu mõtlesin ning nii sai pealkiri ja lõpp liiga otse.

    VastaKustuta
  7. Mõnusalt terviklik, aga samas lühike lugu. Saab küll lühidalt ja mõnuga kirjutada (märkus neile kirjutajatele, kes arvavad, et ainult romaaniga saab kogu oma lohisevalt igava mõtte kirja, Artur nende hulka ei kuulu).

    Tundub, et nalja saab meie kuid kestnud Kosmosekassi hääletuse teemadel :D

    Tegin juttu mõned tühikud ka, kui veel mingeid kirjavigu esineb, siis nood vast enam lugemist ei sega.

    VastaKustuta
  8. Õigekirjaviga pealkirjas segab lugemist kyll, ma mainix;)

    VastaKustuta
  9. Tundub, et ma pole Eestis ainuke, kes nii kirjutab: http://www.mania.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=4
    et ehk siis ka kuidas õige on?
    Kui mõeldud oli, et maania on kahe a-tähega, siis seda ma tean. Eesti keeles peaks see asi üldse suurushullustus olema või midagi sellist.

    VastaKustuta
  10. Oeh.

    Kui päris aus olla, siis rahvusvaheline (iganenud) termin on mania grandiosa. -a-lõpuline. Tänapäeval defineeritaxe suurusehullustust megalomaaniana.

    VastaKustuta
  11. Ma nii lootsin, et kirjaviga pealkirjas oli tahtlik ja kannab tàhendust. Kuna pigem ei, siis see segab tòsiselt kommenteerimist.

    See lugu muidu peaks mulle meeldima koos saba ja karvadega.

    VastaKustuta
  12. ahaa. :) nagu ma olen siin tähele pannud, on üldiselt kasulik loo kirjutajal keel hammaste taga hoida. ;)Rohkem kui üks kord on juhtunud, et kui kirjutaja ütleb või vihjab, mida ta mõtles või taotles, tuleb välja, et muidu tore töö osutus kehvaks. ;)
    Ma arvan tegelikult, et ma ei muuda pealkirja ära, sest ma ei tea, mida kohalik soft asjast arvab, lisaks väideti mingil lehel, et o-tähega lõppev sõna on muusikaline termin ning see annaks loole positiivsust. Ehk ma teen nüüd näo, et ma mõtlesin kohe alguses toda muusikalist terminit, mitte seda teist, mida ma tegelikult mõtlesin.
    PS tegelikult on vahel ikka hea, kui kirjutaja ütleb, mida tema mõtles, muidu kiidetakse-laidetakse lugu, mida kirjutaja tegelikult ei kirjutanud, mõlemad osapooled jäävad eksitusse.

    VastaKustuta
  13. Mõtlesin selle pealkirja peale veel. megalomaania vms kaasaegne ning korrektne oleks mulle pähe tulnud ehk siis, kui ma oleksin kirjutanud näiteks
    Maa allt ei kostnud midagi. Absoluutselt, kuid seal toimus. Kikkis kõrvade ja hoolikalt kammitud sabadega hiired rühkisid kaugelt ja lähedalt kõveraid urge mööda Pikkhamba nimega Konverentsikeskusesse. Päikese loojumise ajaks sai mullast ja kivist seintega ning küüni põrandast laega ruum otsustavust täis närilisi täis.
    ... siis lugu ise ..
    Siis läksidki maa peale ja ründasid kasse, kes olidtäiesti segaduses, et mis toimub.
    Praegusel hetkel vähemalt mulle selline lahendus meeldiks: pealkiri oleks täpne ja korrektne, jutu algus hajutaks seda ja tekitaks pealkirjas kahtlust, siis tuleks kinnitus, et hullud nad vist ikka on ja siis kantaks see mõte kasside pähe. Pagan teab, mida ma homme arvaks. :)
    A, üks mõte tuli veel, mille puhul mulle megalomaania pealkirjana meeldiks. Kui kuskil, näiteks loo alguses, selguks, et kogu seda asja vaadeldakse kõrvalt, näiteks teadlane laboris või näiteksõppejõud tutvustab hiirte käitumist, ka kummalist, üliõpilastele.

    VastaKustuta
  14. Jah, on muusikaline termin. Tähendab 'suurejooneliselt, uhkelt, võimsalt'. Millisel juhul Su loo pealkiri maakeeli kõlax 'Hullumeelsus suurejooneliselt'. Nagu ikka vist . . . longap . . .?

    VastaKustuta
  15. No see kas "grandioso" või "grandiosa" sõltub sellest, mis soost on sõna mille kohta ta käib. Tähendab ikka sedasama - seega muusikalisele terminile viide ei tule välja.

    Teisest küljest, selles fraasis olev viga võiks ju alla kriipsutada seisundit, mille kohta ta käib, seega võiks olla väga hea kunstiline element. Paraku ka ilma autori kommentaarita oli selge, et polnud. Ühesõnaga: üks-kaks lauset juurde ja saaks jälle hea asja.

    VastaKustuta
  16. OK, kui erinevus on soos, siis ei mängi välja, kuid pidasin silmas mingit sellist tõlget, kus ees on omadussõna ja järel nimisõna vms. Suurejooneline hullus, Võimas hullus.
    Oudeki paari lisalause soovist ei saanud kahjuks aru.
    Kui nüüd teha seda, mida ma üldiselt väga õigeks ei pea - räägin sellest, mida ma tahtsin kirjutada-öelda, siis pidi pealkiri ladina keeles olema, kuid ei leidnud internetist küllalt kiiresti (usaldusväärset) meditsiiniterminite allikat.

    VastaKustuta
  17. Muutsin pealkirja ära. Mõtlesin, et mõni teeb veel nagu mina netis kiire otsingu ja otsustab, et nii ongi. Kes see ikka kommentaare loeb. Aga soft saagu ise hakkama kuidas tahab ja kui ei saa, eks siis kiru teist.
    Aga aitäh 'Gannale ja Oudekkile, kelle nime ma enne valesti kirjutasin. Vabandused talle. :)

    VastaKustuta
  18. Vot nii, nyyd ma saan ka öelda, et hea lugu;)

    VastaKustuta

Kirjutades mõtle kuidas sinu kommentaar aitaks autoril järgmine jutt paremini kirjutada. Ära unusta ka oma lugemisemotsiooni kirjeldada.

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.