06.08.12

Nekroloog ehk surnud mehe saavutused

Tunnen, kuidas mind tühjusest välja tõmmatakse. Alguses oli mitte midagi - nüüd on pilkane pimedus, mingi undamine ja kellegi rääkimine.

"Ning ta on ärkvel. Peame kiirelt tegema, šimpansid on suutnud ärkvel olla alla kolme minuti," ütleb see hääl. See kuulus.. 

Ma ei suuda meenutada, mis sõna see on. Inimene - peaaegu, aga mitte päris. Naine. Just, hakkab meenuma. Tegemist on naise häälega. Ning see undamine on tõenäoliselt miski masina poolt tehtud, selle ventilaator arvatavasti. Sõnad hakkavad meelde tulema. 

"Mis teie nimi on?" küsib mehe hääl. Jah, seekord on tegu meessoost (isik?) isikuga.

Miks siin nii pime on? Sellises pimeduses ei näe ma, kus need rääkivad inimesed on, kuulmise järgi peaksid nad minu lähedal olema. Kas ka nemad on pimeduses või on mu silmad kinni kaetud? Silmad kinni! Isegi midagi nii lihtsat olen ära unustanud.

Avan oma silmad ja näen pimestavat valgust. Millal ma viimati silmad lahti tegin?

"Ta suutis oma silmad avada!" kostab ehmunud meeshääl. "Mis teie nimi on?" kordab ta oma küsimust. 

Nimi? Kas ta küsib seda minult?

Valgus hakkab taanduma, ning näen enda ees lampi, mis on minule suunatud. Suudan silmanurgast eristada kahte inimest, naine paremal ja mees vasakul minust. Mõlemad on fookusest väljas, aga ma ei suuda oma silmi liigutada, et kumbagi suunas vaadata. Kuid nad mõlemad vaatavad ülevalt alla, ma paistan lamavat, minu suunas. Ta tõesti küsis seda minult.

Mis minu nimi on? Ma ei saa küsimusest aru. Pean keskenduma rääkimisele.

"Mis minu nimi on?" kõlab masinlik hääl minust paremalt, kust ka see undamine tuleb. See ei kõla minulikult. Robotid räägivad sellise häälega, aga ma pole ju robot.

"Mis.. mis see tähendab?" räägib see robotlik hääl. Ei, ma tõesti pole robot. Ma olen ju inimene, nagu need kaks. Ning mul on ka nimi. Muidugi, ma olen Mihkel.

"Mis su nimi on?" kordab mees.

"Mihkel." 

Äkki see aparaat loeb mu ajulainetest välja tahte häält teha ja sünteseerib selle järgi kõne valmis? Seda meetodit saab kasutada, et inimesed, kes ei suuda mingil meditsiinilisel põhjusel rääkida, saaksid oma mõtted teistele siiski teatavaks teha. Kas ma olen paralüseeritud ja sellepärast ei suuda end liigutada? See põhjendaks miks ma ühtegi oma kehaosa ei suuda isegi tunnetada.

Miks ma midagi sellist tean? 

"Ta teab oma nime!" teavitab naine rõõmustavalt.

Miks ma ei peaks seda teadma? 

"Mis on Kase teoreem?" küsib Lilli. Naise nimi on Lilli. See tuleb mulle meelde. Ma tean teda, ta on mu kolleeg.

"Kase teoreem on Mihkel Kase uskumine, et peale inimese surma, on võimalik tema aju vähemalt lühikeseks ajaks tööle lülitada." vastan lühikese kokkuvõtte Kase teoreemist. Mihkel Kask. See olen mina ju. Ma usun midagi sellist?

"Mis on viimane asi, mida sa enne ärkamist mäletad?" küsib Lilli järgmise küsimuse.

Mida ma mäletan viimati? Mitte midagi.

Aga enne seda oli ka midagi. Minu naine, kaks last. Ma olin nende juurde minemas.

"Läksin peale tööd koju," vastan.

Kus ma töötasin? Mäletan, et olin 12 tundi järjest tööl olnud. Olin väsinud aga samas rõõmus, sest uskusin, et ma olen soovitud tulemusele lähedale jõudnud. Aga mis see oli? Ning miks ma koju ei jõudnud?

Kummide vilistamine.

"Auto kaotas juhituvuse.

Ma juhtisin autot.

"Tänav"

Juhtisin?

"Tänavalaterna post."

Nägemine hakkab tuhmuma.

"Valus oli."

Miks mul kogu keha valutas?

"Kõikjalt oli valus."

Naise hääl räägib midagi, aga ma ei saa temast aru.
Kes ta on? Miks ma pimeduses olen?

Tühjus.

Mihkel Kask
02.08.1974-17.05.2017
Peale kahe lapse isa ja armastatud abikaasa oli ta ka tuntud teadlane, kellel olid hullumeelsed ideed. Hoolimata varajastest naeruväärtustamistest jätkas ta tõestamist, et ta teooria vastab tõele. Nädal peale seda kurba sündmust avaldati Mihkli töökaaslaste Lilli ja Marten Säre poolt tema uurimistöö, kus..

10 kommentaari:

  1. Jutt on siin muidugi täitsa olemas, nii sisu kui sõnastus.

    Aga.
    Hullumeelsete teadlaste kuldaeg lõppes sada aastat tagasi, tänapäeval on instituudid, uurimisgrupid, rahvusvahelised projektid… Teooria tõestamiseks tuleb see kellegi maha müüa ja leida rahastaja, aga ka hullumeelseid miljonääre pole enam. Kui nad juba ahvidega katsetasid, pidi selle taga olema suurem organisatsioon (autoavarii tõenäoline põhjus – loomakaitsjad nüsisid pidurivooliku läbi!).
    Vormiliselt oli reavahetusi natuke paljuvõitu, st Mihkli mõtteid ei peaks ehk sedasi hakkima. Olen seda meelt, et uus lõik tekstis võiks tähendada uut teavet või uut kõnelejat.

    VastaKustuta
  2. Pisike puhttehniline . . .

    'Avan oma silmad' -- eee, kelle siis veel?

    'Ta teab oma nime' -- siin on 'oma' õigustatud, nimelt oma nime, mitte kellegi teise nime.

    Aga 'avan oma silmad' on häiriv anglitsism. I open my eyes, exole.

    VastaKustuta
  3. Kui hääl käib roboti kaudu, siis äkki silmade asemel võiks tegelane maailma tajuda sama roboti, ptüi, arvuti veebikaamera kaudu:)

    VastaKustuta
  4. Ajust öeldavat lugeda ja süntesaatorisse-sünteesijasse saata on oluliselt lihtsam, kui pilti kaamerast ajju toimetada. Juba kasvõi andmemahu pärast. Loo tegelased näisid ka vaid ootavat, et hr kask kuuleb neid ning suudab meenutada ning mõelda. Silmade avamine pani neid ehmatama.
    Lugu ise oli vaatenurka ning olukorda arvestades enam-vähem paras. Just teadvusele tulnud inimene just palju ei mõtle ja tunneb veel vähem. Võib-olla oleks n. lilli vaatenurk parem olnud, kuid siis oleks lugu ilmselt tüki pikem tulnud.
    mõni asi veel.
    Oma uimasuse kohta jagas ta pagana hästi ära, mis ümin see oli.
    Mis probleem tal isik-isikuga oli, ei saanud aru. Ka seda mitte, mille ta suletud-kaetud silmade puhul ära oli unustanud.

    VastaKustuta
  5. Tagasiside tagasiside

    KaRe: Ülikoolides peaks saama küll teaduslikke projektidega tegeleda, ning huvilisi peaks ka asjale olema. Mõtlesin, et huvilistena mainiks ära politsei, surmade uurimiseks(nagu telesarjas "Pushing Daisies"), aga loo lühikuse eesmärgil jätsin välja. Mul oli ainult natuke üle 4000 karakteri, et lugu kommentaari ära mahuks. Reavahetuste toppimisega püüdsin tekitada tunde, nagu mõtlemine ei tulnud kergelt, mõttepause edasi anda.

    'ganna: Polnud teadlik sellest, vähemalt nüüd tean.

    Alari: Artur vastas juba väga hästi. Paremini kui mina oleks vastanud, sest minu vastus oleks: sest alustasin silmade avamisest, ning siis mõtlesin, et äge oleks kui vastus tuleks masinast, sest rääkimine nõuaks natuke rohkem energiat kui kõigest silmi avada.

    Artur: Tegelik fakt oli see, et vestlus Mihkliga jäi tegelikult lühikeseks sellepärast, et mul hakkasid karakterid otsa saama.Ning mu vaatenurk tõetas seda. Mõtlesin peale tema uuesti kustumist vaatenurga Lillile viia, aga ruum oli otsas, ning jätsin siis juttu rohkem müsteeriumit või püüdsin viimased jupid nekroloogis ära kirjeldada, ka seda pidin lühendama, kuigi enne siia postitamist sai nekroloogi natuke ümber muuta, aga ei tahtnud seda siiski pikemaks teha. Lilli vaatenurk oleks igavam minu arust olnud, palju tehnilist jambo-mambot. ja kuna teemaks oli nekroloog, siis ma tahtsin alustada surnu äratamisega läbi tema silmade, see mitte millestki ellu tõmbamine ja see kuidas vaikselt aju käivitub. Mälu ja sellega teadmiste killukesed meenuvad. See vastab ka kõigile viise paragraafi küsimustele ja tähelepanekutele. Üminat tundev teadmine tuli talle tagasi meelde juhuslikult, kui püüdis sõna "naine" meenutada(ei tea, miks ta ajus need omavahel kuidagi seotud võisid olla :D). Isikuga püüdsin edasi anda tunda, nagu ta otsiks sinna lausesse õiget sõna, kõige pealt sõnaise, siis selle õige kääne. Ning silmadega püüdsin edasi anda, et tal meenus silmade olemasolu, ning et ta peab nad avama, et näha/pime ei oleks.

    VastaKustuta
  6. Tagasiside tagasiside tagasiside;)

    Iuuu! Mis keelt te, tänaba noored, räägite? 'Karakter' tähendab maakeeli 'iseloom', mõnikord ka 'tegelane'. Sina mõtlesid ilmselt hoopis tähemärke (4000 tegelast . . . Kolmevalitsus?;) ).

    Sõna 'paragraaf' ei ole eesti keeles aga yldse olemas. Seadustes on paragrahvid & textis lõigud.

    Olen-olen keeletoimetaja, peast keeletoimetaja, noh;)

    VastaKustuta
  7. huvitav, kas jutulaboris võiks olla ka reklaami? Näiteks keeletoimetajate omi, et sobiva summa saamisel silun soperdisi siledamaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. REKLAAM:

      Sobiva summa saamisel silun soperdisi sujuvamaks. ('Silun siledamaks' ei lähe mitte, tarbetu kordus.) Aadress kuninganna@gmail.com , sobiv summa kipub jääma kolme õlle kanti.

      ;)

      Kustuta
  8. Kui õllepudeleid saab ülekande teel üle anda, siis mingil tulevikuhetkel proovin järgi. Saan vähemalt teada, mida keeletoimetaja teeb. Augustis too tulevik ilmselt ei saabu. Kõik edasi on lahtine.

    VastaKustuta

Kirjutades mõtle kuidas sinu kommentaar aitaks autoril järgmine jutt paremini kirjutada. Ära unusta ka oma lugemisemotsiooni kirjeldada.

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.