09.05.14

Pommuudis: Ulmejutulabor lõpetab tegevuse

Tänase Võidupüha puhul teatan, et Ulmejutulabor lõpetab tegevuse. Kõik, kel kurbus hinge ronib võivad süüdata küünla või istutada puu neile sobivasse kohta. Otsus on lõplik ja edasikaebamisele ei kuulu.

Nagu isegi märkasite, siis juba üle aasta on meie laborisse uusi jutte ja kommentaare tilkunud nii harva, et isegi pooltäis klaasi teema tunduks kohatu. Kõik head asjad lõpevad kord. Loodetavasti on meie autorid saanud juurde kogemusi ja lugejad veetnud meeldivalt aega.

Oleme tegutsenud peaaegu kolm aastat – Ulmejutulabori esimene tutvustav postitus ilmus 26. juuli 2011. aastal. Selle ajaga on meil ilmunud kokku 246 juttu viiekümnelt autorilt 33 teemal. Postitusi on kommenteeritud 1813 korda. Oletatavalt on meesautoreid kaks korda rohkem kui naisautoreid. Soovin Teid kõiki tänada, et leidsite aega ja fantaasiat juttude kirjutamiseks. Samuti soovin tänada kõiki, kes jutte kommenteerisid ja oma teraste tähelepanekutega meie autoritel areneda aitasid.

Kõike head ja kohtume juba kuskil mujal,

Igavesti Teie Manjana

9 kommentaari:

  1. Njah, missealsikka. Vaatasin just et uusi nägusid on viimasel ajal tekkinud aga jah, jutte on tõesti vähe olnud. Tegelt on vaikseid aegu enne ka olnud....
    Soovin omalt poolt kaaslabordajatele seda mõnusat kõikehaaravat ebaratsionaalset tunnet, kui keset ööd silmad pärani pimedust jõllitad, et siis püsti karata ja idee või kogunisti terve jutt kirja panna. Või siis kliendile elik tööandjale valetad, et kusagilt kirjutamiseks veidi aega näpistada.
    Loodan Teist kunagi veel midagi kuulda, manjanad, arturerrid, kared, jarid, ja kes te kõik siin olite.
    Kuningas on surnud, elagu president!

    VastaKustuta
  2. kohtume. Facebooki jutukas on enam-väem otsus juba tehtud, et teeme uue koha. Tobe natuke on, kuid elu läheb edasi. Annan märku, kus see tuleb. Kui siin ei peaks saama, siis kriban kasvõi sinu blogisse ykspunkt.blogspot.com. oli vist nii selle koha nimi

    VastaKustuta
  3. Kahju, kahju, ma kogu aeg mõtlesin, et kohe... ja hiljaks jäin.

    VastaKustuta
  4. tsiteerides tuntud riigijuhte: "ei saa lasta korralikku kriisi raisku minna". Teisisõnu: võtaks aja maha ja mõtleks läbi, mida ja kuidas teisiti tegutseda. Labor oli/on igati äge ja tänuväärne nähtus. Samas olid omad miinused, mis vbolla on paratamatud, vbolla ei ole paratamatud. Minu hinnangul on üheks kitsaskohaks "õhinapõhisus", st vahel tuleb kogukonnal hoog peale ja siis tulistatakse jutte nii kiiresti, et ei jõua läbi lugeda. Siis aga on kuude kaupa tühjust. Stabiilsemat avaldamissagedust ootaks. Kuidas seda saavutada? Kohe ei oska öelda. Kuuteema on üks hea meede, aga see vajus laboris kuidagi ära.
    Praeguses seisus oleks mu esimene eelistus Labori jätkamine, sest a. pole ju midagi häda sel laboril;
    b. kui vedaja enam ei saa vedada, siis on ilmatu lihtne kellelegi võtmed üle anda;
    c. lugejad on harjunud käima ning ma ei näe mingit põhjust, miks peaksime lugejaid sundima mingit uut blogi lugema;
    d. ajaloo huvides oleks hea, kui lehel aktiivsus säiliks. Oleks kahju, kui blogi mingil hetkel üldse suletakse ning tekstid ja kommentaarid kaovad. (Kommentaarid on ju ka väärtus!)

    Mõned ideed, mida teisiti teha:
    1. Labori enda auhinnaline jutukonkurss, et uusi kirjutajaid koguda. Näiteks: auhinnaks see, et mõne Eesti ansambli muusikavideo tehakse kirjutatud loo põhjal. Või siis on auhinnaks see tavapärane põhimotivaator: suur hunnik eurosid ja bitkoine.
    2. taotleks Kulkast raha ja maksaks päris kirjanikele veidi tööraha, et nad algajatele rahvakirjanikele kasulikku tagasisidet annaks. Kirjutajatele oleks see ju meeldiv ego laks, kui päriskirjanik tähelepanu jagab.
    3. Väärtustada rohkem vaba teemat. Ma ei tea, kas see tehniliselt võimalik on, aga et oleks laboris kaks alamblogi: 1. kuuteema; 2. vaba teema.

    Tegelikult pole ka need üldse olulised, vaid põhiküsimus on selles, kui motiveeritud on osalised kirjutama ja avaldama. Mul endal pole viimasel aastal eriti vaba aega olnud kirjutamiseks (vahel siiski) ning vahel oli ka tobe kaht juttu järgemööda postitada, nii et ühtteist on jäänud üldse postitamata. Nii et tihti oli enda aktiivsus teiste kirjutajate passiivsuse taga (ja ilmselgelt ka vastupidi).

    Kokkuvõtteks: mulle endale hakkas meeldima idee Kulkast raha küsida, et laborit natuke proffide abiga tuunida (nii disain kui ka see tagasisidestamise pool). Maksumaksja raha eest võiks ju selline rahvaalgatus küll toetust saada. Võibolla oleks siis võimalik reklaami müüa ning saaksime laborit kutsuda loomemajanduseks. Ning kui rahvavoog positiivne on, siis oleks vedajatel huvi aktiivsemalt vedamisega tegeleda, talente otsida, hoogtööd korraldada ning aastakogumikke välja anda.

    VastaKustuta
  5. „Mina selle lolluse algatasin, mina ka lõpetan, mõtles…“ kirjutasin ma kümme kuud tagasi. Aga mitte sellest…

    Meil on Algernon, Reaktor, Poogen ja lisaks veel igaühel oma isiklik blogi – lihtsalt selleks, et oleks „koht kuhu üles panna“, ei ole mõtet veel ühte lehte pidada. Labori väärtus minu jaoks on kunagi olnud tagasiside ja motivatsioon areneda. Tähtaeg ja teema kui raamistik sunnivad ennast kokku võtma + lihtsa lugeja vahetu esmaemotsionaalne kommentaar.

    Mis läks valesti? Kirjutajad pettusid, sest teised ei vaimustunudki nende geniaalsusest! Ja kui veel sõbrad päriselust hakkasid üksteist igase saasta eest laboris hellitama, siis..

    Kui keegi poistest plaanib kunagi midagi sellist aretada, siis pidage meeles: administraator peab olema erapooletu. Kui sa uhad ise teemast täiega mööda, siis ära irise ka teiste kallal. Kui sa tahad targutada kirjavahemärkide üle, siis peaksid hakatuseks püüdma näpuvigu vältida. Sa ei tohi lasta oma isiklikel eelistustel suhtumist mõjutada. Sa pead aru saama, millal vaidlus ületab sõbraliku aasimise ja osapooled maha rahustama, mitte õli tulle valama. Sa pead kaitsma ja julgustama nõrgemaid. Ja siis veel seda, et pedantsus tapab loovuse –reeglid olgu suunamiseks, mitte ahistamiseks. Kunstiinimene on kergesti haavuv egotsentrist, muide.

    Näiteks mina kirjutasin pooleteise aasta jooksul igal teemal vähemalt ühe jutu ja igale võõrale uuele jutule (ühe erandiga) siira kommentaari. Siis paluti mul selgesõnaliselt laborist lahkuda. Mida te lootsite?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen suga jummalast nõus. Selle metsa-mis-vägeva-nime-ta-omale-välja-mõelnud-oligi deliiriumisööst siia oli tõesti piisavalt ilge. Iga normaalne inimene kehitab sihukese asja peale õlgu ja kulutab oma kallist aega edaspidi mingil muul mõistlikumal viisil. Kui ikka ilmselgelt ebaadekvaatne tegelane kõik nurgatagused veereni täis räuskab, ootaks ju tegelt adminnilt vähe põhimõttekindlamat ja resoluutsemat tegutsemist.
      See selleks, kui keegi tahab mingil põhjusel minuga ühendust võtta siis minu meil on meelis.ivanov@gmail.com

      Kustuta
  6. Tere! Tulin vaatama, kas mu "jutud" on kustunud, kahjuks ei ole. Aga see on mittemeeldiv, et Labor tegevuse lõpetab.
    Kriban siia mõned mõtted:
    a) nagu sellegi kirja ära saatmisega kaasneb mingi seletamatu robotikoodi lisamine, mis on õige tüütu, kui mitte solvav ja tuleks igast kohast eemaldada.
    b) mulle tuleb iga kuu vähemalt kaks täisvärvides läikivad ajakirja - tasuta. Olen ikka tahtnud uurida, et kes maksab, sest ka Labor võiks leida samase võimaluse kord kuus ilmuda - kordan: ilmuda. See annaks autoritele indu ja lootust, et kord saaks ka teenida.
    Olge terved!
    Ps. Kas saaks nt. Rattus-ga kontakti, sest tahaks oma romaanile kasvõi kaasautorit - materjal kasvab üle pea.

    VastaKustuta
  7. Rattust tasub otsida poogen.ee lehelt. Vanasti ta vähemalt kribas seal ja sama nime all. No sama nimega kirjutaja ja sarnases stiilis kirjatööd - lihtsalt peab sama inimene olema. Loodetavasti loogika antud juhul ka töötab.

    VastaKustuta
  8. Ulmemaardla.wordpress.com, jutulabori järeltulija, hakkab juba ilmet võtma. Lisage oma meiliaadress, millega soovite liituda, postituse "Veel reegliteta kuid juba toimib " kommentaariks või liituge blogi jälgimisega. Siis saan teile kutsed saata. Kes soovib blogi haldamisel kaasa lüüa, ka need sooviavaldused on igati teretulnud.
    Head kirjutamist kõigile.
    Hetkel on blogis mõned korralduslikud postitused puudu ja blogi pildimaterjal. Muuu on olemas ja ka teemad ootamas.

    VastaKustuta

Kirjutades mõtle kuidas sinu kommentaar aitaks autoril järgmine jutt paremini kirjutada. Ära unusta ka oma lugemisemotsiooni kirjeldada.

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.