29.08.12

Septembris kirjutame ulmefännidele

Septembris kirjutame lugusid, mis võiks meeldida eesti konservatiivsele ulmekirjanduse lugejale. Heaks näiteks on „Täheaeg“, mille koostaja on lugude valikukriteeriumid sõnastanud nii: „Ootan fantastilises keskkonnas toimuvat keerukat süžeed, väljajoonistatud karakterite ja ulmelise probleemiga, ehk suurt fantastilist ja värvikat narratiivi.“

Milline on konservatiivne ulmelugu?
1. Peategelane ei tohiks olla tavaline inimene meie keskelt, kes vaevleb suhte- või töömuredes. Täheaja lugeja tahab pääseda tavaelust ja elada sisse maailma, mis tema igapäevarutiinist võimalikult palju erineks. Karakteri väljajoonistamisel on olulised tema võimed ja kaasnev atribuutika, mitte tundeline siseelu.
2. Tegevus peaks toimuma kas minevikus, tulevikus või paralleelajas, mille on käivitanud mingi oluline ja põnev sündmus. Eriti tore, kui suudate mõelda välja täiesti uue maailma, millist keegi pole kunagi varem kirjeldanud.
3. Värvikas narratiiv tähendab seda, et toimub tegevus, mitte tegelased ei istu niisama ja ei heieta „mida võiks teha“. Nii elab tavaline inimene, ulmekangelane tegutseb või satub erilistesse olukordadesse, millest ta väljub kas võitjana (eelistatud variant) või kaotajana. Kui jutu alguses on „püss seinal“, siis mingi hetk peab ta ka „paugu tegema“.
4. Kuna kogu täiuslikult ulmelise süžee, tausta ja tegelaste kirjeldamine ei tohi olla poolik ja arusaamatu, võib sel korral kirjutada ka väga pikkasid jutte.

PS! Kui kirjutate antud kirjelduse järgi oma ulmejutu, võite proovida seda kunagi ka Täheajale saata ja meie ulmeringkonna tähistaevasse jõuda.

4 kommentaari:

  1. Täpsemalt siis kaardistan «konservatiivse ulmejutu» piire lingatud Reaktori intervjuu küsimustele 5 ja 6 vastates. Lippavat fantaasiat ja teravat sulge!

    VastaKustuta
  2. ilmselgelt tuleb tööl lahkumisavaldus kirjutada. Ja siis sellest kirjutada, kuidas ma laserrelvaga vigastamatuid draakoneid käisin hakkimas Nebuluse kaheksandal (ainsal atmosfääriga) kuul.

    VastaKustuta
  3. milleks töölt lahti võtta? Ma lähen just poodi endale kirstu ostma, siis jääb nekroloogi kirjutamine teiste hooleks.
    Oot, ma pole vist selle klassi mees, kellele nekrolooge kirjutatakse. Et kas ise või mitte keegi.

    VastaKustuta
  4. Artur, viisakas inimene kirjutab ikka ise endale valmis, siis ei pea teised pärast sinu jamasid klaarima! Aga aru ma sellest nekroloogi-teemast ei saa. Poolt hääletas mitu inimest (mind nende hulgas ei olnud!)? Ilmunud on mitu juttu - mingi pool tosinat oleks nagu puudu!?
    Kui kirstu valima lähed, siis mänd pidada meie oludes olema kõige tervislikum, aga tamm jälle vastupidav. Ise valin vist jalaka, pidada olema halva bioväljaga – hoiab ehk igasuguseid eemale.

    Jar, küsi arvutipoest ekraanifiltrit, on olemas sellised, et ainult otse on loetav, juba väikese nurga alt vaatav ülemus ei näe midagi. Lahkumisavaldus on ikka liiga radikaalne, mõistlikum on nii talumatuks muutuda, et nad on nõus sinust lahtisaamiseks sulle kompensatsiooni maksma.

    VastaKustuta

Kirjutades mõtle kuidas sinu kommentaar aitaks autoril järgmine jutt paremini kirjutada. Ära unusta ka oma lugemisemotsiooni kirjeldada.

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.