30.12.12

Katkise torni linn


Meie maailmas on Torn kõige tähtsam. Kõik linnad algavad ja lõpevad Torniga. Kõikide linnade edela ning kagu tippudes kõrguvad massiivsed tornid. Nii neid nimetataksegi - Kagu Torn ja Edela Torn. Need kuuluvad kahele naaberlinnale. Ja muidugi Meie Torn. Otse põhjas. See torn, mille meie esiisad kunagi väga pikka aega tagasi ehitasid.


Selline kaasaegne maailm ülevalt vaadates välja näebki, justkui hiiglaslik meekärg. Külgepidi üksteise vastu surutud perfektsed korrapärased kuusnurgad ehk linnad. Kuuest  tipust kolm  tohutute tornide poolt hõivatud - üks oma, kaks võõrast.

Torn on lihtne ehitis. Aga samas täiesti ideaalne ehitis, iga külg mõõdetav igas suunas millimeetri täpsusega. Iga viimane kui tellis loetud. Räägitakse, et kunagi väga-väga ammu sai linnaks vaid siis, kui uue, loodava, linna rahvas torni ehitas. Torn andis linnale hinge ja õigustuse. Igas linnas leidus neidki, kes arvasid, et tornil oli ajaloos olnud sõjaline otstarve. Võib-olla olid linnad hoomamatul ajastul siiski omavahel sõdinud. Tänapäeval olid kõik tornid ühiskasutuses, vabalt kõigile soovijatele avatud. Ega seal eriti keegi ei käinud, võib olla vahest mõni kodutu või purjus inimene magas oma und. Noorukid pidasid torni üüratutes saalides mõnikord pidusid. Torn oli ikka väga suur ehitis, ruumi oleks jagunud kogu linna elanikele ja oleks veel ülegi jäänud.

Niimoodi oli see kõikides linnades, välja arvatud üks. See linn oli juhuslikult meie linnaga külgepidi koos. Jagasime torni, mis meie jaoks oli Kagu Torn. See teine linn oli Ebaloogiline Linn. Nende tornil oli midagi viga. Aastatuhandeid olid kõik teised linnad otsinud seda, mis teeb nende torni katkiseks. Kordi ja kordi oli torni mõõdetud, ülitäpselt joonestatud, arvutatud, kalkuleeritud, uuesti üle mõõdetud, jälle kalkuleeritud ja üle arvutatud. Viga ei leitud. Mingil hetkel tuldi mõttele, et Ebaloogiline Linn muudab torni. Torn suleti aastateks. Seda suitsetati, mürgitati, kiiritati. Ükski elav hing ei saanud ellu jääda. Mõõdeti uuesti ülima täpsusega üle. Kõrvalekaldeid ei olnud.

Paljudeks sajanditeks jäeti Ebaloogiline Linn ja nende torn rahule. Siis tekkis uus teooria. Asi sai olla vaid tellistes. Iga viimanegi kui tellis valgustati läbi, võngutati servast servani üle spetsiaalselt selleks ehitatud kajaloodiga. Kõik tellised olid tellised. Mördi iga molekul oli mördi molekul. Normaalsed ehk loogilised  linnad olid jälle lüüa saanud. Nüüdseks oleme jõudnud uue ja kõige hirmuäratavama ajastu koidikule. Järjest rohkem ja tugevamalt kostub arvamus,et Ebaloogilise Linna torn tuleb maha lammutada ja teiste linnade esindajate juuresolekul uus ehitada. Sellise torni, mis ei saa katki olla. See kõrvaldaks omakorda inimkonna viimase häbipleki, Ebaloogilise Linna.

Meie linn anus Linnade Nõukogus veel mõned aastad ajapikendust. Me leiame torni katkise koha, lubasime. Meie oleme ainus linn peale Ebaloogilise linna, kelle piiril torn lõhutakse. Meie munad on pakul. Räägitagu mida tahes, aga see võib olla meie lõpp. Nad andsid meile kolm aastat.

***

Eqr kõhutas diivanil ja vaatas Ebaloogilise Linna kommutogrammi. Muidugi vaatasid kõik vähegi normaalsemad noored just Ebaloogilises Linnas tehtud saateid ja seriaale.  Nad olid just uue huvitava sarja loonud,  "Lost" nimeks ja tegevus toimus kusagil üksikul saarel, kuhu lennukitäis inimesi maha prantsatas. Parasjagu tegelesid nad igasuguste huvitavate müstiliste asjadega. Varsti proovivad nad seda seriaali meil järgi teha, mõtles Eqr, aga sellest tuleb midagi järjekordselt igav-loogilist, kus merehädaliste kogu energia toidu otsimisele kulub. Hetkel üritas üks ülipaks lokkis juustega poiss, kes polnud kuude jooksul grammigi kehakaalust kaotanud, järjekordset saladust lahti harutada. Eqr jõllitas ekraani tajudes, et ta ei ole toas üksinda.  Ta tajus ka, et ei ole võimalust põgeneda. Tegelikult oli ta pärast toda õhtut duširuumis aimanud, et varem või hiljem tullakse talle järele ja ta kaob igaveseks. Nagu see teine tüdruk.

***

Eqr tegi silmad lahti. Ta istus toolil. Akendeta ruumis viibis peale tema veel kolm naist. Kummalisel kombel ei paistnud nad ähvardavad ega ohtlikud.

"Preili Eqr, ärge kartke. Teiega ei juhtu midagi hirmsat. Meie linn vajab hädasti teilt teenet," ütles üks naistest meeldivalt rahustava häälega. Eqr ei vastanud midagi.

"Meil on väga vähe aega. Me ei hakka keerutama. Sinusugused ei jõua mitte kunagi lastesaamise ikka. Sind jäeti alles. Praegu on meie linnas eriolukord. Sa pead meid ja Linna aitama," ütles teine naine.

Minusugused!, mõtles Eqr. Ta lubas endale meenutust õhtust pool aastat tagasi. See oli tal alati meeles, kuid tervenisti läks ta oma kujutlustes sinna tagasi ainult väga erilistel hetkedel. Kui ta oli üksi, tavaliselt öösel, oma toas, oma voodis.

Trenn oli lõppenud, nelikümmend teismelist tütarlast olid poistest vadistades ja õpetajaid kirudes ennast pesnud, riietunud ning kiiruga ust paugutades lahkunud. Eqr ei viitsinud kunagi duši all trügida, ta jäi rahulikult viimaseks. Nagu see teine tüdruk. Juba mõnda aega olid nende pilgud justkui juhuslikult kohtunud. Siis see juhtuski. Seebivahune kõht kleepus vastu seebivahust kõhtu, soojast veest roosa nibu riivas teist, täpselt samasugust, huuled olid peaaegu kohtumas. Riietusruumi ja koridori vahelise ukse paugatus ehmatas kaks tütarlast üksteisest eemale. Nad riietusid teineteise poole vaatamata. Rohkem ta teist tüdrukut ei näinud. Minu kõige ilusam mälestus, mõtles Eqr. Seda te minult võtta ei saa.

"...kas nõustute Linna aitama?"

Eqr vahtis arusaamatu näoga ühe naise poole. Siis teise poole. Ta ei teadnud isegi, kes neist oli rääkinud.

"Ma ... ee ... pole päris kindel. Võib-olla kordaksite oma pakkumise üle."

"Ega teil erilist valikut ei ole, preili Eqr. Mittenõustumise korral kaotatakse teid jäljetult. Teie vanemad teavad juba praegu, et teid pole enam. Kui te ülesande edukalt täidate võib juhtuda, et Linn andestab teile teie ebaloogilise sättumuse ja teile võidakse erand teha. Aga selleks peate te ülesande edukalt täitma."

Oh, see ka veel. Vanemate peale ei olnud ta üldse mõelnud.

Eqr ei tahtnud enam mängida. "Mis ülesande?," küsis ta otse.

"Te peate kahe ja poole aasta jooksul leidma Ebaloogilise Linna torni vea üles."

"Miks just mina, kurat võtaks?"

"Sest teie meelelaad, seksuaalne suundumus omasoolise poole, on ebaloogiline. Te võite ebaloogiliste hulka sulanduda ja saladuse tegelikult ka teada saada."

***

Esimesed kaks aastat Ebaloogilises Linnas olid imelised. Ta kulutas süümepiinadeta raha, mida Loogilise Linna Agentuur saatis. Tasapisi harjus ta linna kõikide veidrustega. Näiteks ebaausaid poliitikuid ei seotud seal auto taha, ega sõidetud mööda linna tänavaid, kuni ainult tühi köis taga tilpnes. Ei, neil valitsesid, varastasid ja valetasid ühed ja samad aastast aastasse edasi. Liigkasuvõtjaid ei uputatud kohalikku kanalisatsiooni, petistest ei keedetud seepi. See linn oli nii ebaloogiline, kui üldse võis ette kujutada. Vahel see talle meeldis, vahel mitte. Mõne asjaga ta ei harjunudki. Vägivaldsete kuritegude eest ei olnudki Ebaloogilises Linnas mingeid erilisi karistusi. Kurjategijatel oli rohkem õigusi kui ohvritel. Vahel väga harva saadeti keegi vanglasse, mis oli rohkem nagu hotell. Igas loogilises linnas nüliti selliseid elusalt laupäevasel turul.

Teise aasta lõpus tal vedas. Ta jälgis vastavalt juhistele ühe Ebaloogilise Linna kõrge vaimuliku korterit. Mees oli tuntud paranoilise käitumise ja väga karmi käe poolest. Ühel südatalvisel ööl viskas vihast punetava näoga mees tänavale veriseks pekstud noore naise. Eqr heitis binokli voodile ja jooksis alla tänavale. Seejärel talutas ta pooloimetu tüdruku enda korterisse. Niiviisi tutvus ta neiuga, kes oli temast vaevalt mõned aastad vanem ja kes oli nooruse rumaluses jõhkardist silmakirjateenri armukeseks sattunud.

 ***

Eqr ja Awy muutusid lahutamatuteks. Nende tegudes segunesid kaks linna. Nad mõistsid kohut Loogilise Linna tõekspidamiste järgi, tehes seda Ebaloogilises Linnas. Vaimulik, Awy endine armuke, langes esimesena. Tänavalt leiti hommikul mõned küljest raiutud kehaosad. Mõrtsukad, kupeldajad, seadustest kõrgemad - keegi ei saanud enam ennast Ebaloogilises Linnas turvaliselt tunda. Kuna Eqr evis üliarenenud loogikat, mängisid nad Ebaloogilise Linna korrakaitsejõududega nagu kass hiirega. Neid isegi ei kahtlustatud kunagi. Vääritud surid vankumatu jadana oma kohutavatesse surmadesse.

Õiglus, või oli see loogika, oli lõpuks linna tunginud.

***

Nad lebasid alasti päikesest ülekallatud voodil. Äkki tundis Eqr midagi, mille Awy ta meeltest peaaegu kustutanud oli. Korteri välisuks avanes ja sulgus hääletult. Eqr ei eksinud inimese suhtes, kes magamistoa uksele ilmus.

"Ma arvasin, et sind kaotati igaveseks," ütles Eqr, olles ikka veel segaduses.

Tüdruk Duširuumist ei vastanud kohe. Nad vaatasid teineteisele silma. Awy magas sügavalt, kuid ehmus hetkega ärkvele. Ta tõusis istukile ja vahtis ehmunult Eqri poole.

"Nad tahtsid, et ma Katkise Torni saladuse lahendaksin," ütles Tüdruk Duširuumist viimaks. "Aga mind ei huvita mingi torni saladus, ma tahtsin ainult sinuga olla. Kõik need aastad otsisin ma sind. Ja nüüd see..." Tüdruk Duširuumist osutas Awy poole.

"Kui ma sind temaga nägin, varises kõik kokku," jätkas Tüdruk Duširuumist. "Ma läksin Ebaloogilise Linna poolele üle. Neil on ka oma Agentuur, kas tead. Nende agentuuri ülesanne on loogiliste linnade spioonide tabamine. Ma andsin teid üles. Nad teavad teie kohta kõike." Tüdruk Duširuumist irvitas, kuigi silmadest voolasid pisarad. Eqr kuulis  saapataldade kriuksumist. Riide sahinat. Vaevukuuldavat naginat, mida tekitab nahkkindas sõrm päästikul.

  ***

Eqr istus jälle toolil. Seekord seisis  tema ümber kolm meest. Mehed nautisid ilmselgelt ülemvõimu pisikese, nende arust surmani hirmunud tüdruku üle.

"Kirjutage palun siia, kelle te tapsite, kuna ja kuidas," osutas üks meestest paberile ja sulepeale laual.

Eqr muigas mokaotsast. Need poolearulised ebaloogikud ei hakka teda kunagi mõistma. Ta tahtis nendega ühe partii maha mängida.

"Ainult ühel tingimusel," ütles ta viimaks. "Kui te mulle ütlete, kus on Torni katkine koht."

Mehed vahetasid pilke.

"Olge nüüd, ma ei lahku nagunii kunagi Ebaloogilisest Linnast. Ma saan ju eluaegse. See saladus läheb minuga hauda. Mind ennast lihtsalt huvitab."

Mehed vahetasid uuesti pilke. Kaks meest lahkusid ruumist. Jäi ainult üks, hülgevuntsidega vanem uurija. Ta tuli päris Eqri juurde ja kummardus tema poole.

"Kas sa tõesti arvad, kallis laps, et mingi ehitis, torn, kuju, sammas või mausoleum paneb inimesed mingit moodi käituma? Õiget moodi käituma? Meie torn on tervem kui enamus loogiliste linnade tornidest. Me lihtsalt oleme sellised, nagu me oleme ja tornil ei ole sellega mingit pistmist. Me peame kogu aeg jätma mulje, nagu oleks meie torn katki, sest muidu hävitaksid loogilised linnad meid. Me tahamegi, et nad vana torni maha lõhuksid ja ise uue teeksid. Siis mõõdavad nad jälle mitu tuhat aastat uut torni. Nad ei tohi lihtsalt kunagi teada saada, et tornist ei sõltu midagi. Loogikud." Viimane sõna oli öeldud isegi natuke liiga teatraalse irooniaga.

Eqr pani silmad kinni ja surus käed näole.

Kümme minutit hiljem võttis ta laualt terve paki pabereid ning nummerdas lehed 1-253. Seejärel tõstis enda ette paberi numbriga 1 ning hakkas kirjutama.

1. Jumalasulane. Ilge tõbras. Mina ja Awy lasime uksekella. Tõbras küsis läbi ukse, et kes on. Awy ütles, et tema, Awy. Tõbras küsis, et mis ta tahab. Awy ütles, et kott jäi sinna. Viie minuti pärast läks uks poikvele ja kott lendas tänavale. Tõbras tahtis ust kinni tõmmata, aga mina oli kiirem. Panin jala ukse vahele. Siis lõi Awy sellele ilgele värdjale lauaga, millest olid läbi pekstud 9 tollised naelad, otsaette. Oligi kõik. Siis otsisime keldrist sae ja kirve ja ...




6 kommentaari:

  1. head vana aasta lõppu ja head uut aastat, kallid kaaslaborandid. Kribajatele kõikidest kõige hullumeelsemaid ideid ja veerijatele ahvi kannatust. ALOHA

    VastaKustuta
  2. Idee on täitsa põnev, teostus jätaks veidi soovida. Häirisid liigsed sõnakordused. Ma arvan, et võiksid jutu enne avaldamist endale kõva häälega ette lugeda, siis tunned ise ka, kui valusad need kordused võivad keelele olla.

    Teiseks. Ma arvan, et seda proloogi, kus kirjutatakse Tornidest ja veidi ajaloost, ei pidanuks panema täitsa algusesse. Lugejale on palju põnevam, kui jutt algab mingist tegevusest, näiteks sellest hetkest kui Eqr oma silmad avas. Peale seda võiks tükk haaval avada müsteeriumi ja seletada, mis toimub.

    Kolmandaks, dialoogid on liiga tehislikud. Kui ma neid loen, siis ei tunne, et mingid tegelased räägiksid. Püüad dialoogides liiga palju ära seletada lugejale.

    See Lost'i sarja kirjelduse lõik võiks üldse olemata olla.

    Samas, idee on hea ja lõpp on ka üllatav. Minu peamine soovitus oleks, et ära püüa nii palju lugejale asju ära seletada. Lugeja pole loll, küll ta ise paljudest asjadest aru saab.

    VastaKustuta
  3. Idee on tõepoolest hea. Minu jaoks oli lõpp siiski kerge pettumus. Tundub liiga lihtne lahendus. Aga see võib olla ainult minu probleem.

    Kogu jutt tundub kuidagi kiirustatud ja viimistlemata. Justkui oleks ühe hooga kirjutatud ja kohe üles pandud.

    Jutus oli ka ebaloogilisusi. Või vähemalt momente, mis häirisid mind loogika seisukohalt. Näiteks Ebaloogilisuse linn ja Loogilisuse linn ja loogilisuse linnad. Kui Loogilisuse linnasid on üks, siis pole vaja kutsuda teisi linnasid loogilisuse linnadeks. Samuti - kui loogilisuse linnasid on palju, siis miks peaks üht neist nimetama loogilisuse linnaks? Miks mitte näiteks Kiviõliks? Ühtlasi - kui kuusnurksel linnal on loogiliselt võttes 6 naabrit, siis ebaloogilisel linnal saab olla 6 Loogilise linna nimega naabrit.

    Samuti häiris ebaloogilisus, et ebaloogilise linna spioonid-kaitsepolitseinikud märkisid, et ebaloogilisus kaitseb linna hävitamise eest; samas mainid eespool, et loogilised linnad kaaluvad ebaloogilise linna hävitamist. Seda ebaloogilisust saab ilmselt selgitada sellega, et ebaloogilise linna loogika on ebaloogiline, kuid lugejana häirib see ikka.

    Aga jah, muidu tubli idee. See homoerootika sissetoomine andis mu meelest jutule jumet ja energiat juurde. Minu meelest võib seda lugu vaadata kui plaani pikema jutu kirjutamiseks. 253 lehekülge seletuskirja vihjab, et oleks veel paljustki kirjutada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 1. Kõik loogilised linnad olid/on nimega "loogiline linn" sest nad on täpselt ühesugused, nende eristamiseks puudub vajadus. Mikroskoopiline "Ebaloogiline Linn", täpike keset loogilisust, on nii eristuv, et tal on oma unikaalne nimi.
      2.Ebaloogilisus ei kaitse ebaloogilist linna, kaitseb loogiliste linnade usk(loogika), et torni parandamisega saab linna loogiliseks(loe eristamatuks) pöörata. Loogilised linnad ei ole a priori kurjad, nad tahavad ebaloogilisele linnale head ehk pääsemist ebaloogilisusest. Ebaloogiline linn hävitatakse ainult siis, kui muud üle ei jää.

      Kustuta
  4. Mulle meeldis. Võib-olla veidi lausete triikimist kuluks ära küll, kuid muidu hea jutt.
    *
    Ma ei tea nüüd, milline kohalik linnade geograafia oli, kas iga torn oli kolme linna piiril, juhul kui linnad olid nagu meekärg, või kahe linna piiril. Jutus öeldi, et torn, mille ümber tants käis, puudutas vaid ebaloogilist linna ja peategelase kodust loogilist linna. Et kahe peale üks torn.
    *
    Huvitav, et peategelase linnas mainiti vaid naisi, trennis käivad tüdrukud ja kolm naisasjapulka. Ebaloogilises linnas mainiti peaaegu vaid mehi. Kolm kaitsepolitseinikku ja kõik koos sooga ära mainitud jõhkardid. OK, pisikesi pudinaid ja vihjeid vastassoole oli ka, kuid ikka tekkis tunne, et ei tea, kas see on mingine vihje , naiste loogika ja meeste ebaloogika.
    *
    Järgmises jupis saaks ehk sügava magamise ja äkilise ärkamise kuidagi kokku panna või pikemaks kirjutada või midagi. Kontrast mulle meeldib, kuid siin on minu jaoks natuke äkiline.
    Awy magas sügavalt, kuid ehmus hetkega ärkvele. Ta tõusis istukile ja vahtis ehmunult Eqri poole.
    Võib-olla ehk midagi sellist:
    Awy võpatas ning hetk hiljem oli ta voodis tiksirgelt istuli. Tema unehämusele näole valgus aeglaselt hirm.
    See oli vaid minu mõtte illustreerimiseks (ja endale näpu harjutamiseks ka)

    VastaKustuta
  5. Kas 'sürrealistlik' oleks sobilik sõna?

    Igatahes on värskust ja süzeed.

    VastaKustuta

Kirjutades mõtle kuidas sinu kommentaar aitaks autoril järgmine jutt paremini kirjutada. Ära unusta ka oma lugemisemotsiooni kirjeldada.

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.