22.10.12

Hiie peatus

Karges hommikus kolistas kitsarööpaline susla läbi metsa, sabas mõned söevagunid. Kerges pohmellis Ants tukkus juhikohal, jättes rongi juhiabi Ennu hoole alla. Too silmitses veduri alla kaduvat teetammi, ise mõtiskledes, miks küll selline ilus tee pidi viiskümmend aastat kasutamata seisma. Ei osanud seda ka Ants öelda, nad mõlemad olid pärit põhja poolt ja ei tundnud kohalikke legende. Siin lõunas oli palju imelist. Kohalikud jutustasid, et siinseis metsades olla haldjaid, kellest põhja pool polnud keegi juba aastasadu midagi kuulnud. Kirjeldused haldjaist olid ilusad, Enn leidis end alatihti neist unistamas. 
„Mis pagan see on?“ pääses tema suust vaikne pomin. Käsi haaras hoobade järele. Kostis kime vile, Ants kargas üles nagu ussist nõelatu. Samal ajal Enn tõmbas auru alla ja keeras vaikselt piduri peale. Silmi nühkides pomises Ants talle: „no mida saatanast, juba kohal või mis?“ „Ei ole. Vaata välja, mis seal on!“ Veidi hiljem kostis Antsu poolt: „no mis sel tsirgul küll arus on...“ ja rong peatus. Hetkel, mil mehed end akendest välja vaatama küünitasid, hakkas piki raudteed nende poole sammuma blond, rahvarõivis neiu, kes seni oli rahulikult rööbaste vahel seisnud. Jõudnud veduri juurde, astud ta selle kõrvale, tiris jultunult ukse avali ja ronis peale. Lükanud kõrvale Antsu haardeks tõusnud käe, ta lausus: „sõida! Kui ma ütlen, teed peatuse. Ma sõidan koju.“ Antsu kahtlused hajutas neiukäega tema ametivormi pluusi rinnataskusse pistetud kuldmünt, siis pani neidis suu lukku ja rohkem ei tulnud sealt midagi. Ants ja Enn loobusid varsti küsimuste esitamisest ja viina pakkumisest. Veidi tujutuna keskendusid nad rongi juhtimisele. Kuid Enn tundis, kuidas tema pilku muudkui neiu suunas kisub. Selline iludus! Blondid juuksed kahes patsis, seljas kaunid rahvarõivad, rinnad pungitamas valge pluusi all – unistus! Veetlevust lisasid saladuslikud hallid silmad, mis olid korraks sädelema löönud, kui Enn küsis neiult midagi haldjate kohta...
Oli sõidetud juba tund aega. Ants vahtis teetammi ja mõõteriistu, Enn piidles reisijat. Ootamatult tõstis too pilgu ja lausus: „peatu siin! Ma lähen maha.“ „Tsirgud ja nende soovid, ah neid küll“, torises Ants sujuvalt rongi peatades. Neiu tõusis ja kohendas oma rästikumustrilist seelikut. Kiiresti poetas Enn vahele: „tsirgu, võibolla annad aadressi... tulen külla kunagi?“ Nüüd neiu naeratas:  „ah et tsirgu? Ah, muidugi, vahel võib suisa tavaline söetont öelda ilusaid sõnu. Aga ma ei jaga aadressi niisama!“ Ta ronis vedurilt maha. Närviliselt kargas Enn talle järele. „Kuhu nüüd?!“ käratas Ants. Temast välja tegemata hakkas Enn neiu kõrval metsa suunas eemalduma, tollele midagi elavalt selgitada püüdes.  Kiirelt kobis Ants maha ja jooksis neile järgi. Ennul õlast haarates ta küsis vihasel toonil: „kurat, siin pole pordumaja! Sa, venivillem, ei viida siin mu aega!“ Vastuseks tuli vaid tuimestav lõuahaak Ennult. 
Teadvusele tulles ta Ennu ja neiut ei näinud. Oli vaid kaks meest, kelle juhitud rong oli peatunud tema taga. Ei tahtnud nood uskuda seda, mida Ants neile jutustas. Kuid Ants ei jätnud jonni. Tehti otsus rongid sihtkohta viia ja siis kompaniile vedurijuhiabi kaotusest teatada. Võibolla ilmub Enn ehk välja, olles plikaga veidi müranud - nii oletasid teda tundvad raudteelased.
Veidi enne sihtkohta hakkas Antsu veduri esirataste puksidest tossu ajama ja kõva kriginat kostma. Üle vaadates selgus, et uued, äsja pandud ja määritud puksid on hävinud. See pandi võimaliku praagi süüks. Kuidagi "lonkas" vedur depoosse. Kompanii kontoris kogunesid asjamehed Ennu tempu arutama ja karistust määrama. Seal meenus Antsule miskit. Ta kobas rinnataskut. Münti polnud. Oli vaid mingi paber. Selle lahti voltinud ja läbi lugenud, ei suutnud ta üllatust tagasi hoida. Nüüd tahtsid teisedki seda näha. Kiri loeti valjusti ette. Ja kompanii direktor otsustas nõiad appi kutsuda.
„Surelikud ei kolista meie hiie kõrval. Kunagi seda prooviti, me sundisime nad viiekümneks aastaks vaikima. Aga nüüd on surnud need, kes mäletavad, ja uued kollanokad saamal. Enn ei tule teile tagasi. Ta jääb meie orjaks. Ussihiie rahvas ei halasta.“ Niimoodi seisis sellel paberil.  Niisiis oli enne neid seda kompaniid juhtinud härradel õigus olnud. Räägiti tõepoolest, et kusagil kauges Lõuna kolkas asub hiis ja et üks kompanii raudtee möödub otse selle hiie külje alt.  Kuid põhja ärimehele nii omane kiiks hakkas kompanii juhtide ajus närima: "vahest saame nõiad nõusse ja selle hiie maatasa?" 

4 kommentaari:

  1. Loodan, et ei mõju ülbena, kui ütlen: tüüpiline uue tulija esimene jutt.
    Oli lugu ja oli häid detaile, aga oli ka viimistlematust ja vastuvõetamatust minu jaoks.

    VastaKustuta
  2. Ei mõju ülbena. See oligi mul tiba kiirustades kokku möksitud. Novembri teemat järgides on sul võimalus see jutt ise paremaks mudida:)

    Mis sulle selles jutus silma jäi? Äkki võtan ise kah ette ja muudan juttu.

    VastaKustuta
  3. Jutu alus on hea. Lühijutuks ehk isegi palju. Jääb ju kogu konflikt jutu lõpus alles õhku või hoopis eemalt aimuma.
    Mis puutub jutu teostusesse, siis vaatamata püüdlustele on järgnev kindlasti minu subjektiivsest Ma ei tea miks, kuid mul kippusid mehed omavahel sassi minema. Ehk seepärast, et üritasin nimesid ja nende ameteid kokku panna, kuid seda oli mainitud vaid korra jutu alguses. Või polnud neil muud eristatavat peale nimede, pikk, paks, noor-vana, vms.
    Selles kohas, kus Enn mõtleb, miks ilus tee kasutamata seisis ja et Ants ka ei teadnud, miks, tuleks midagi kohe järgneva legendiga teha. Et kas eelnev küsimus ära jätta või legend või kuidagi neid eristada. Praegu ei saa probleemist hästi aru, sest jääb mulje, et vedurimehed teadsid legendi. Võib-olla panna neid lõuna-rahva lobas sügavalt kahtlema? Et teadsid, kuid pidasid jamaks. Võib-olla oli see juba teab mitmes reis ja midagi polnud veel juhtunud. Või mis iganes.
    Pisiasi. Ma ei tea, kas vedurijuht hüppab püsti, kui vilet kuuleb ja hakkab siis silmi hõõruma. Võib-olla vaid üks neist. .
    erinevate tegelaste otsene kõne võiks olla erinevatel ridadel. Kui just väga lühikesed fraasid ei ole. Nii ma vähemalt kuskilt lugesin.
    Kuna veduris pidurdamise ajal mingeid suuri emotsioone või tegevusi ei olnud, siis ma ei ole kindel, et on põhjendatud aknast paistva pildi kohta info kinni pidamine.
    Jälle pisi-maitseasi. kas kuldmünt hajutas kahtlused või kõhklused. Palju erinevust seal tegelikult pole.
    "siis pani neidis suu lukku". Tegelikult pani ta suu lukku ju enne kuldmündi panemist. OK, see on küll nüüd natuke tähenärimine. :) Aga ehk ta istus ja pani suu lukku vms.
    See, et silmad lõid haldjate kohta küsides sädelema, oli minu enda jaoks natuke liiga puust ja punaseks värvimine.
    "Oli sõidetud juba tund aega. Ants vahtis teetammi ja mõõteriistu, Enn piidles reisijat. " See, et ta piidles, oli kirjas mõni rida varem ka. Kas see on loo seisukohast nii oluline. Võib-olla ära jätta või siis proovis Ants kas juhuslikult või mitte Ennu haldja lähedalt ära saata, kuid Enn hakkas vastu või tegi haldjas miskit. Või siis haldjas läks ja puudutas Ennu õlast ja ütles, et peata siin.
    jälle pisiasi. Sõnavalik on alati palju vähemtähtis kui lugu ise ja lugu on siin täiesti ilusti olemas. "tollele midagi elavalt selgitada püüdes. ". Miks puudes? Ehk kannatab selle sõna ära jätta. Ilmselt olid tema selgitused nurjumisele määratud küll, kuid kust põrgust Ants pidi seda teadma, kes asja vaatas-kuulas.
    järgmine pisi-sõna asi: "Teadvusele tulles ta Ennu ja neiut ei näinud. " Võib-olla "enam ei näinud", "olid kadunud" Ennu ja neiu asemel nägi .." "ei näinud" on kuidagi neutraalne ja konstanteeriv. Kui kogu info silmade avamise hetke panna, siis ei teadnud Ants seda ka, mis mehed need on. Ta nägi vaid neid ja kahte rongi oma rongi sabas. Aga noh, siis tuleks lause-kaks hiljem seos luua.
    Kogu see olukorra klaarimine ja uuesti teele asumine läks väga rahumeelselt. Arvestades seda, et Ants oli üsna rahulikult neiule taksot pakkunud, pidi sellel liinil olema üsna hõre liiklus ja kaks sabas seisvat rongi pidi tähendama üsna pikka teadvusekaotust. OK. "takso" pidi vahe järgmise rongiga oluliselt lühemaks tegema.
    Pukside katkiminek oli sisse kirjutatud nii möödaminnes, et vägisi tuleb pähe mõte, miks seda üldse vaja mainida oli. Ehk pisut rohkem rõhutamist? Probleemid polnud läbi ..., Ants oli maruvihane ..., tulemusena jõudis jaama viis rongi korraga (tõenäoliselt korraga nii palju sinna ei mahtunud) ja segadus oli suur.
    Kontoris, kui Antsule kuldmünt meenus, tahtis ta vaevalt seda ülemustele kui tunnistust ette käia. Paistes lõug, rikutud sõidureeglid ja selle eest ootav karistus (reisijate peale võtmine) ja viha paarimehe vastu, kuld oleks kõike seda ju leevendanud.
    Tegelikult kogu lõuahaagi järgne osa oli kirjutatud visandlikult-kirjeldavalt, nagu see kõik olekski loo kokkuvõte.
    Need on minu 2 senti. Loodan, et on abiks.

    VastaKustuta
  4. Loo idee ise ja jutu pöörded on esitatus täiesti olemas, aga oma ideed teostades koperdab autor korduvalt sõnavaliku ja lausete moodustamise kividele ja kändudele. Kusjuures, loo suurimaks plusspunktiks on murdekeele kasutamine õigetel kohtadel.
    Kriitikaga jätkates: autor, nagu enamus algajaid, kannab piltlikult võttes "oma lugu seljas" mitte ei jutusta seda otse. Ma ei taha ülevaadet millestki, mis võiks olla, ma tahan vahendamata olla selle tegevuse keskel. Kohati see siin loos õnnestub, aga siis tõmmatakse mul jälle vaip alt ära ja hakatakse mulle selgitama, kuidas see võiks minu jalgade all tunduda... Sealjuures, kui autor ise ütleb, et "sai kokku möksitud" siis tulemus ongi möks. Miks peaks aga lugeja tahtma just sinu möksi süüa st. lugeda? Suurimad miinuspunktid annaksin autorile järgmise suhtumise eest et: võta siis minu idee ja kirjuta ise paremaks. Iga autori tööd on tema mõttelapsed. Sa ei too oma last siia ilma mõttega, et ma annan ta ära kellelegi teisele kasvatada. Siis ei ole sa lapsevanem, eht teisisõnu, siis ei ole sa autor, vaid mingi ideeinkubaator... aga üllatus-üllatus: enamusel ulmekirjutajatest (eriti algajatel) on omi ideid oma inkubaatoris koorumas palju enamate lugude jagu, kui nad tegelikult vaevaks kirjutada võtavad. Kui tahad kirjutada, siis KIRJUTA, ära "möksi." Materjali, millest kirjutajat voolida, selle loo põhjal täitsa oleks!

    VastaKustuta

Kirjutades mõtle kuidas sinu kommentaar aitaks autoril järgmine jutt paremini kirjutada. Ära unusta ka oma lugemisemotsiooni kirjeldada.

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.