04.08.11

Mida masinad kardavad

”Püha Galgon! Seda asja sa minu sisse ei topi!” viuksus pesumasin Valgeke hädiselt.
“Oh, ära piparda! See on kõigest noh…”
“Ei, ma isegi ei taha teada mis see on! See näeb jube välja!” Valgeke hakkas hirmust lausa rappuma.
“Hommikul oli see igatahes veel minu suvekleit. On praegu ka. Lihtsalt veidike…määrdunud.”




Friida andis värisevale masinale rusikaga hoobi, tiris tema kurba nägu märkamata pesuluugi lahti, viskas nina kirtsutades kompsu Valgekese sisse ning lõi luugi kinni.
“Pese puhtaks!” andis naisolevus käskluse.
Seda oligi Valgeke kartnud. Kui Perenaine on selle sõnapaari lausunud ei ole Valgekesel võimalik enam keelduda.






Pesumasin tundis, kuidas jahe vesi mõnusalt ta sisemust kõditab. See rahu aga kadus niipea kui tema tsensorid hakkasid talle teada andma, MIDA kõike ta eemaldama peab hakkama…: šokolaad, punane vein, kuivanud veri, värske veri, mootoriõli, muda, tundmatu taimne plekk…






Valgeke tundis, kuidas ta süda – jah, tõesti arenenud töömasinate mudelitel, multifunktsionaalsuse tõttu oli ka midagi südamelaadset – hakkas pahaks minema. Kogu see jube sodi voolas läbi tema õnnetute soolikate.
“Naine, kus sa küll seekord käinud oled?” hüüatas Valgeke läbi sisemuses keerleva valu.






“Pole sinu mure, sina pese! Muidu viin su allumatuse eest tagasi Turule.” Perenaine vibutas Valgekese suunas sõrme ning lahkus pesuruumist.
See oli kõige karmim ähvardus. Turule tagasi sattumine oli kõikide normaalsete töömasinate õudusunenägu. Valgeke kõikus juba ammugi viimase piiri peal. Aastad aga läksid ja õnneks midagi ei olnud juhtunud.
Turust hullem oli ainult Kaevu sattumine. Sinna aga viidi ainult lootusetult sassiläinud juhtmetega eksemplarid. Valgeke aga oli alles liiga noor ja valge, et sattuda sellisesse koledasse paika.
“Kui see kuramuse Friida ainult igast urkaid mööda ringi ei aeleks ja väheke inimlikum oleks…”






Pesuruumis süttisid punased tuled. Friida ilmus toast, tehissilmad punaselt hiilgamas.
“Sina, alam masin! Tundub, et su solvangute limiit on täis! Või mina pole piisavalt inimlik! Ma veel näitan sulle kui inimlik ma olla võin!”
Valgeke tundis vaid kuidas pilt tuhmub ja heli kaob, hirm trumlit pitsitamas. Viimane, mida ta nägi oli Friida viltune irvitus, kui too miski pult käes tema poole astus. “Ma ei taha veel surra,” mõtles õnnetu pesumasin enne pimedusse vajumist.







Valgekese päikesepatareid olid ennast täis laadinud. Vaevaliselt avas ta oma noored masinasilmad. Üllatusega vaatas ta enese ümber. Ümber tema oli igal pool rohelus. Suured puud, lilled, seened ning sammal.
Ta avas tasakesi oma trumli ning viskas kleiditombu välja, endast võimalikult kaugele.

“Viimane kord kaltse küürida! Tõesti, väga inimlik Friidast mind siia tuua…” mõtles Valgeke.





13 kommentaari:

  1. See oli täitsa tore lugu. Oli humoorikas, ladusalt kirja pandud ja oli ka väike twist. Viimast oleks ma küll pisut pikemalt lahti kirjutanud. Et kuidas pesumasin aegamööda pisielukatega harjus ning kuidas tema trummlisse pääsukesed pesa tegid jne. Aga võibolla pole seda ka vaja. Läheks liiga heietamiseks.

    VastaKustuta
  2. Mingi sähvatus siin on. Masinad, kes kardavad, et neid piisavalt inimlikeks ei peeta.
    Teatav äraspidine loogika siin ju on, aga kas PESUmasin ikka pipardab kui talle pesu pesta antakse. Kust tuleb veri roboti riietele? Kas rikkumata loodusesse minema viskamine on sadism või mitte?
    Mulle tundus, et iga lõik sellest jutust oleks nagu eraldi teosest võetud. Igaühes neist erinev taustsüsteem, erinevad mängureeglid ja loogika.
    Ma ei väida, et kõik ulmejutud peavad vastama tavaloogikale. Autor on vaba välja mõtlema nii maailma, selle reeglid kui ka loogika, mis tema maailmas toimib. Aga kui see on kord välja mõeldud, siis tuleb seda ka selle maailma piires järgida, sest muidu kaob esimesena pilsivette õnnetu lugeja, kelle ainus seos autori välja mõeldud maailmaga on loetav jutt.

    VastaKustuta
  3. ja minu jutt oli lastejutt ja see jutt pole lastejutt?!

    milline oli selle jutu point? inimesed kohtlevad masinaid halvasti, aga miks nad ei peaks? masin on masin.
    miks see pesumasin üldse mõtleb? kirjas on, et teda saab puldiga juhtida ja ta töötab päikesepatareil - kumbki neist tänapäevastest masinaosadest ei anna mõtlemisvõimet.

    Juttu peaks liigendama, lõikudeks jaotama. seda võiks teha ka avaldatud jutuga, kuna see on ilmselt tingitud blogeri kasutamise küsimustest.

    VastaKustuta
  4. Pole vaja enda solvumist teise kirjutaja kaela valada :P

    Sai ju öeldud, et südame aseainega mõtleb. Ju see keskprotsessor on mis muud. Tänapäeval on juba külmikutes ka võimsad prosed mis oskavad sadat imet teha. Ei pea ju kõiki detaile üles lugema millest pesumasin koosneb :)

    VastaKustuta
  5. ma ei ole solvuja tüüpi ja loodan, et jutu autor ka pole. teksti analüüsis on olulisel kohal erinevate tekstide võrdlemine. ja kuna me kirjutame kõik ühel teemal, siis on mugav võrrelda.

    no kui südamega mõtleb, las ta siis mõtleb. ma oleks küll autori selgitust ootanud.

    muidugi on tore lugu! aa, mis kasu autoril sellest "tore lugu" kommentaarist on? ja pääsukesed oleks ka nii nummid olnud või mingid muud pisielukad :D

    VastaKustuta
  6. Tervitus. Püüan siis pisut selgitusi anda, kuidas olin asja mõelnud.

    Esiteks kardavad alamad masinad (noh antud juhul Pesumasin) teisi masinaid, kes neist tehnoloogia poolest üle on. Selles kohas oli nimelt juhtunud nii, et inimesi enam polnud, kuid mõned masinad olid kinnisideena tahtnud saada inimesesarnaseks, arendanud tehnoloogiaid ja allutanud ülejäänud masinad ennast teenima.

    Sealt ka kõik need ülekivalikud menüüs. Mingi veresarnane vedelik mis voolikuis ringleks nt. :)
    Turg - hirm sattuda veelgi hullema robotinimese teenistusse. Oleks pidanud rohkem lahti seletama aga jah eks see üks suur jube orjaturg oleks. Mõned eksemplarid võivad seal isegi "surma" saada...
    Kaev peaks tähendama siis mahakandmist, hukku ja surma. Seda nad kardavad ka. Eriti veel noorukesed:P

    Ja kola rikkumatta loodusesse tassimine on ju ülimalt inimlik, kas pole, ja Friida kui "tõeline inimene" just nii talitabki talle tüütuks muutunud masinaga teeb, selle asemel et see Kaevu viia...:P
    Ja see puldi värk... Noh iseenesest ei pidanud see pult just valgekest juhtima :P Igaüks võib ise mõelda, mida see juhtida võis:)
    ja vahest võib ju surmahirmus masinakest ka üllatus tabada ja teda hoopis igatsetud vabadusse viia.

    Mis puutub sellesse et kas see on lastekas või mitte... Noh see on mu esimesi katsetusi.
    Metsavana ütles väga abavalt: tuleb kirjutada seda mis sulle endale ka meeldib. Mulle meeldib fantasy haldjad ja maagia jms.:) Sellepärast võibolla on jutt ka veidi lihtne.
    Aga kes on öelnud, et peab selline tõsine olema?:)

    P.s: Ei ole solvuja inimene:D
    Kõik kombes:)

    VastaKustuta
  7. peaks tegema teema, kus peaks haldjatest jms fantaasiaasjast kirjutama. ma prooviks ka hea meelega.

    aitäh selgituste eest, seda ma arvasin, et sul oli mingi suurem mõte taga ka.

    VastaKustuta
  8. Mulle küll jutt meeldis. Oli teema, arendus, sõnamõnu, vahva lahendus... Muidugi sõnastus vajab lihvimist, aga see võib kergesti parandatav olla. Rohkem kirjutamisega ;)
    Nii et, lase aga edasi. :)

    VastaKustuta
  9. Sõnastus ei kiskunud nii palju kaasa, et oleks viitsind lõpuni lugeda ja su selgitav kommetaar huvitas mind veel vähem, kuna..see oleks pidanud jutus sees olema, aga ärr minu pärast meeleolul langeda lase.
    Lihtsalt, see ei olnud üks nendest juttudest, mis suudaks köita inimest, kellele selline kama ei meeldi.

    Ps. Tänu ühele koledale sarjale hindan ma kodu ja muidumasinate juures nende oskust vaikida või pigem nende oskamatust rääkida.
    Seega ma olen vale inimene, et su juttu hinnata.

    VastaKustuta
  10. Oh sa vaene pessumassin. Minu jaoks oli tundlemist tsiba liiga palju, aga loona on asi olemas.

    VastaKustuta
  11. Point on kena, aga selle oleks võinud paremini lahti kirjutada. Teemaarendus on hüplik ja seosetu ja siin on eriti tugevalt näha, et alguses autor veel viitsis kirjutada ja lõpus väsis ära ja üritas kiiresti asjaga ühele poole saada.

    VastaKustuta
  12. Olen MNCga ühel nõul. Kui autor peab kommentaarides loo kohta miskit sisulist lahti rääkima, siis haaraku ta klaviatuur ja pangu see sisuline miski kohe otse loo sisse. See tuleb loole tublisti rohkem kasuks kui kommentaari kirjutamine :) ja lugejad hõiskavad.

    VastaKustuta
  13. Idee, mille kohaselt tundlikud masinad teineteiselt inimlikkust nõuavad, vereplekilisi kleite produtseerivad ja suudavad samal ajal puutumata loodust leida ja seda roojata, omab kahtlemata jumet.

    Aga jutu lõpuks tahaksin mina tegelikult teada, mida Friida (kusjuures, ma ei saa siinkohal mitte ette kujutada kättemaksukontori tehissilmadega Fridat) kardab... :)

    VastaKustuta

Kirjutades mõtle kuidas sinu kommentaar aitaks autoril järgmine jutt paremini kirjutada. Ära unusta ka oma lugemisemotsiooni kirjeldada.

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.