25.08.11

Teeme elu huvitavaks ja õpime kirjutama

Ulmejutulaborisse kirjutamise esimene põhimõte oli lihtne: võtame ühe teema ja kõik hakkavad antud teemal kirjutama. Kirjutamiseks ja avaldamiseks on aega umbes kaks nädalat. Natuke aega saame veel  seda ideed kasutada, aga varsti tulevad pikad ja pimedad sügisõhtud, kus kartulinoppimise vahele tahaks midagi huvitavat teha. Mida teha?

Kuulutame välja ideekonkursi

Mõtleme välja uusi kirjutamise harjutamise ülesandeid, mis aitavad meil eesti parimateks kirjanikeks saada. Ideede pakkumine toimub selle postituse kommentaarides. Iga kommentaar sisaldab ainult ideesid ja keegi ei kritiseeri kellegi teise ideed. Kõik ettepanekud, mis on uudsed, pakuvad põnevust ja peamurdmist kirjutajatele, on head ideed. Ideed lähevad samamoodi hääletusele nagu praegu pealkirjad.

Alustan oma (ja laenatud) ideedega:

1. Laastu kirjutamine. Jutu lubatud pikkus on maksimum 2000 tähemärki (vahedega). Jutt peab olema terviklik, mitte sissejuhatus romaanile.

2. Valime 10 sõna, mis peavad kindlasti igas jutus sisalduma, sõna võib korduda, aga ükski sõna ei tohi välja jääda.

3. Grupikirjutamine. Keegi alustab juttu, teine kirjutab järgmise lõigu ja nii edasi, kuni lõpuni välja, kirjutajad võivad korduda, aga mitte järjest sama inimene.

4. Valime mingi pildi või foto ja kirjutame sellest ulmejutu.

5. Kirjutame fanfictioni - igaüks valib välja meie autorite hulgast peategelase ja kõrvaltegelased ja kirjutab väljamõeldud ulmeloo arvestades sealjuures neid teadmiseid, mida ta autori kohta on tema lugusid lugedes hankinud.

Ja nüüd kõik uusi ideesid välja mõtlema ja siia kommentaariks kirjutama!

4 kommentaari:

  1. Siin Taavi Kangru teadusulme tõlkeartikli taustal tuli selline mõte, et mõnikord võiks teemadeks olla ka näiteks teadusartiklid. Et rahvas otsib välja põnevamaid artikleid ja siis lähevad need hääletusse ja siis kirjutatakse lugu näiteks kolme parema artikli teadusavastuste/saavutuste ainetel. Ma ise pakuks välja reegli sinna juurde, et artiklid või nende ülevaated peaks olema ikka eestikeelsed.

    Täpsustaks ka, et teadusartikli all pean silmas sellist populaarteaduslikku artiklit nagu neid esitavad delfi või postimees või tarkade klubi vms internetikogukond. Süvateaduslikku tausta neile võib igaüks hiljem huvi korral ise juurde otsida ja mis keeles tahab.

    VastaKustuta
  2. Igaks juhuks ütlen, et hetkel pole senisel moel juttude kirjutamine minu jaoks veel ammendunud.Aga miks mitte nende kõrval midagi või teemad mingil muul moel. Ja täna on täna ja homme võib midagi muud olla.
    Aga siit minu mõtted:
    Kuna mitme jutu kohta on kommentaarides öeldud, et visandlik, vaja täpsustada vms, siis miks mitte mõnikord kirjutadagi vaid jutu kavand ja järgmise ringiga parimate kavandite põhjal jutt. Ma pakuks, et ka täpselt samast kavandist kirjutaksid eri inimesed eriilmeliseid jutte.
    Eelmise mõtte ja eelmise kommentaari mõtte ristsugutis ka: kirjeldada tegevuspaika, olustikku vm - maailma loomine.
    Kirjutada pikema jutu alguseid, et kas jätab mulje, et vot, andge järgmised leheküljed ka siia.
    Kuskil hiljem sügisel teha avaldamisele minevate juttude voor, kus saab näidata katkendit kuhugi toimetusse saadetavast jutust. Loomulik valik oleks algernon, kuid autori enda valik, kuhu ta selle tegelikult saadab. Algernoni järgi võiks lihtsalt aja valida, et jõutaks kommenteerida ja neid ka arvesse võtta.

    VastaKustuta
  3. Ma pakux siis juba ka päris fanfici: võta mõni kellegi teise treitud ulmeline maailm (Star Trek, Twilight, Maavald, mis iganes) & pyya seal möllata nii, et lugeja igavusse ei surex.

    VastaKustuta
  4. Pakuks välja Foorumi rollimängu laadse asja.

    Üks mängujuht (kirjeldab maailma ja edendab lugu) ja teised 2-4 siis mängijad (mängivad karaktereid ja nendepoolseid aktsioone teise karakterite ja maailmaga). Stiili hoiaks võimalikult kõrgel kirjanduslikul tasemel.

    Väike egotripp, aga mina just nii kirjutama hakkasingi/õppisingi. http://www.dragon.ee/foorum/viewtopic.php?f=33&t=3672

    VastaKustuta

Kirjutades mõtle kuidas sinu kommentaar aitaks autoril järgmine jutt paremini kirjutada. Ära unusta ka oma lugemisemotsiooni kirjeldada.

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.