09.08.11

Kaugel aasal

„Kus su juured on?“ mõtles Vanem, püüdes tajuda ennast ümbritsevat ruumi. Ta sirutas oma suguelundid taevalaotuse poole ja tundis kuidas päikese violetsed kiired tema kehamahlad kiiremini liikuma panid. Täna oli hea päev. Tuuleõhk liigutas õrnalt tema elundeid.
„Kus su juured ON!?“ mõtles Vanem, nüüd juba valjemini, tugevamalt, nii, et pinnas tema ümber õrnalt värises. Ta tundis, kuidas tema keha päikese violetis vaevumärgatavalt õhetama hakkas. Täna oli tõesti hea päev.
„Kus SU…“ jõudis Vanem veelkord mõelda, kuid tajus siis vastust saabumas. Naaber oli ilmselt hõivatud, mõtles Vanem. Muidu ei oleks ta ennast Vanemal tervelt kolm korda kõnetada lasknud. Ta oli ju ikkagi Vanem, Naabrist suurem, tugevam. Ta oleks võinud oma naabri varju jätta, kuivaks nõrutada. Naaber, Naaber elas sisuliselt ainult tema armust.
„Minu juured on ikka siin,“ sai Vanem nüüd lõpuks vastuse. Nõrga vastuse.. ja valeliku vastuse, sest Vanem ei tajunud Naabri juuri. Ühel hetkel ta neid enam ei tajunud. Seepärast ta ju küsiski. Ja see ei olnud hirm Naabri pärast, mis teda küsima sundis. See oli himu. Sest himu ainult kasvab. Naaber osutus valelikuks.
„SA VALETAD!“, sihtis Vanem kogu oma keskendumisvõimega Naabri poole. „Kus su juured on!“
Naaber alistus. Nagu iga naaber alati Vanemale alistus. Vanem oli lihtsalt suurem.. ja vanem. „Juured on kaldal. Täna on hea päev. Kasvatasin nad ju korjamiseks.“
„Väga hea,“ mõtles Vanem rahunenult. „Aga ära unusta jagada, või ma võtan kõik,“ lisas Vanem. Vanem ei bluffinud. Ta ei bluffinud kunagi. Üks eelmine naaber ei olnud jaganud. Vanem varjas ta valguse ja nõrutas ta kuivaks. Nüüd seda naabrit enam ei ole ja uus naaber jagab. Uus Naaber on targem, uus Naaber tahab elada ja see siin on Vanema pind. Ja nii on alati olnud.
Vanem tajus lähenevat vibratsiooni. Naabril oli õnnestunud. „Tirid siia?“ signaliseeris Vanem. Naaber ei vastanud, ta oli pinges. Vanem tundis, kuidas miski rikkus metaani monotoonset õõtsumist üsna kalda juures. Ta tajus korrapäratut virvendamist, mida tema jätked talle edastasid. Peatselt asendus see tunne ihaga värskete mahlade järele. Ta tajus juba, kuidas metaan väikeste niredena oma sängi tagasi voolab. Täna on tõesti hea päev.
Vanem hakkas jätkeid kasvatama, sinna, kuhu Naaber oli saagi tirinud. Naabri juured olid tugevalt ümber laiba, Naaber juba imes ja Vanem ei tahtnud ilma jääda.
Vanema jätked tungisid läbi millegi vetruva ja pehme, mis alguses küll pisut vastu seisis, kuid siis vedela plõksatusega lõhkes. Ta tundis sooja, kleepuv-ligast värsket toitainemassi oma värskete jätkete ümber ja sundis need pikemaks kasvama. Nüüd imes ka Vanem.
„Ilus,“ mõtles Vanem. Laip, mis tema ja Naabri jätkeid ühendas vibreeris õrnalt ja Naaber tajus selles Vanema mõtet. Laip oli noor ja nõtke.
„Kahju ainult, et nad nii vähe aega ilusad seisavad,“ mõtles Naaber. „Kui nad korjata, närtsivad nad paari päevaga ja hakkavad kohe roiskuma…“
„Igal aastal upub siia järve üks laip,“ mõtles Vanem. „Isegi rohkem, kui üks. Kui nad on kuivad ja närtsinud, uputan nad järve. Närtsinud ei ole ilusad.“
Päev sai läbi, päike loojus ja loojangu helerohelised kiired mängisid metaanijärve kohal neoonsiniste virmalistega.
Vanem ja tema Naaber ei saanud neid näha, sest neil ei olnud silmi. Nad ei näinud kunagi seda ilu, mida silm oleks võinud edasi anda tajujale, kes mõistab värvide kirevust ja lillede lumma. Aga kas leidukski üldse sellist nägijat, kes oskaks hinnata floora ilu, kui see on just oma kodu värske faunaga ehitnud ja seda parasjagu naudib?
Pildi tegi Morgie

19 kommentaari:

  1. Seegi lugu kannatab samade vigade käes nagu "masinate" oma. Kirja pandud vahvalt aga pole ei konflikti ega puänti. Kiirelt saab aru, et tegemist mingi inteligentse seene või mõne muu floora hulka kuuluva peletisega.

    Kui edasi iriseda siis kamraadi järg hõikumine ja suguelundi püsti ajamine tundus suias tobedalt.

    Ma laseks sel taimel rahulikult istuda, päikest imeda ja oma mõtteid mõlgutada. Ning alles lõpus annaks aimu, et tegemist on mingi lillega näiteks. Või pööraks kõik hoopis peapeale. Et tegemist ongi laibaga ja laiba mõtlemisvõime on võrdne lille omaga. Või mngi taim on laipa endale pesa teinud ja sunnib seda siis järve niiskusejuurde roomama...jne jne :)

    Praegu on koondhindeks tibake niru :)

    VastaKustuta
  2. See jutt on minu hinnangul just PAREM masinate loost. Aga vist jälle liiga "intelligentne", nagu kunagi ühe minu loo kohta (mis ulmejutuvõistlusel haledasti põrus) kommenteeriti.
    Taime kirjeldamine taime vaatepunktist on üsna keeruline ülesanne. Eriti veel selliste üliperverssete tegelaste poolt, kellel on kombeks kirjeldatavate suguelundeid noppida, nuusutada ja siis vaasi mädanema panna.

    VastaKustuta
  3. Tundub, et ma olen sihuke ära hellitatud ulmelugeja keda paljalt vinge kirjelduse iluga liimile (enam) ei tõmba.

    VastaKustuta
  4. Et floora tuleb liiga vara välja? Ok.

    Ma tahtsin lihtsalt selle mõtte ära realiseerida, milleks ma kunagi ühel üritusel inspiratsiooni sain. No seal oli palju lilli ja kõik kiitsid nende ilu. See esteetika on üks kummaline asi, kui bioloogilisest aspektist läheneda. Võib-olla oleks pidanud iva ülekeeramiseks laskma hästiarenenud ilumeelega taimedel oma aasa näiteks erekteerunud kürbadega ehtida ja siis nende närtsimise üle kurta? :P

    VastaKustuta
  5. Aga kirjelda eriti perversset ja rõiget maailma. Sihukest kus pole mingit vihjet lilledele. Justkui võõrad tulnukad kes haiglasel viisil paljunevad ja mõtlevad ka jälgilt.

    Las lugejal jookseb juhe sõlme ning mõtleb wtf!

    Ja siis lõpuks näitad väikes tüdrukut aasal noppimas lilleõisi ning neist endale pärga punumas :)

    VastaKustuta
  6. Minul liigub vähemalt mõte sedapidi.

    VastaKustuta
  7. Ja lõpus lilled kägistavad selle rõveda olendi, kes neilt suguelundeid küljest rebib surnuks ning palju ilusaid lilli õitseb ta laibal!

    VastaKustuta
  8. Jah, sellest annaks sel mole äkkis isegi horrori teha...

    VastaKustuta
  9. huvitav, mulle öeldi, et vanal teemal enam jutte postitada ei saa...
    kas seda reeglit muudeti? ma paneks siis ka oma vastava tüki üles.

    VastaKustuta
  10. Aga tõsiselt hea lugu on! Hea loo kirjutamiseks ei pea vägisi ei konflikti (mis on muide täiesti olemas - egas konflikt ainult relvade vehklemises ei seisne) ega kilksuvat puänti (mis on ka olemas - mis siis, et veidi tasasem) välja punnitama, piisab ka ideest! Hästi kirjutatud, hea tempotaju, kõva point.

    Ma tahaksin sellele loole illustratsioone joonistada.

    VastaKustuta
  11. Läheb tõenäoliselt juba lihtsalt maitsete erinevuse auku.

    VastaKustuta
  12. Reeglite kohta -- see jutt oli mul vana teema ajal katsetes üleval ja siis avaldati avamust, et võiksin selle postitada. Paraku ei jõudnud kutse toona teatud inimese ja raali sidususe probleemide tõttu minuni, nii, et kui ma kutse kätte sain, panin korraga oma mõlemad jutud ülesse.

    VastaKustuta
  13. Aga noh varasemates kommentaarides sai vist juba välje öeldud kuidas minu sulest oleks sarnane lugu välja tulnud :)

    VastaKustuta
  14. Kusjuures kas mitte seal joonistajate blogis vms see oli ei saa ka vanal teemal pilte postitada?

    Kunagi kui seda sirvisin jäi küll silma, et mingil paari kuu vanusel teemal tilkus veel pilte.

    Jutulabori reeglid taas liiga ranged ?

    VastaKustuta
  15. Joonistajate blogis saab vabalt ja ilma piiranguteta vanadel teemadel pilte postitada. Samuti ühele teemale mitu pilti. Ei või avaldada pilti ENNE teema tähtaega, nn töörahu reegel.
    http://joonistajad.blogspot.com/search/label/000%20-%20Kuldreeglid
    Ega ei peagi mujalt reegleid üksühele kopeerima, lihtsalt minu meelest on 2 nädalat liiga vähe ja mingi väike lõtk võiks ju olla. Nt, et viimasel kolmel-kahel teemal tohib postitada...

    VastaKustuta
  16. Peaks selle vestluse ehk kolima Facebooki adminidele näitamiseks ka ?

    VastaKustuta
  17. seda lugu võis postitada seepärast, et see oli juba ammu postituses katse üleval, aga e-mailiga oli mingi jama ja siis kustutas keegi selle jutu katsest ära ja ma mõtlesin "hambad", aga õnneks tuli ta tagasi ja postitas järgmise teema jutu ja siis pold enam e-mailiga kamm ja nii see läks.

    aga selle jutu puhul häiris mind see, et alguses ei öeldud kellega on tegemist. öelnud siis midagigi. mulle siuke point ei meeldi, et ütleme peategelase lõpus. selliseid jutte on vist väga palju, et jutt muutkui kulgeb ja kõik arvavad, et inimene, aga lõpus selgub, et robot. nii on point (kuigi ettearvatav). aga segasevõitu kirjeldusega peategelase selgeks kirjutamine "üllatavaks" lõpuks mulle ei meeldi.

    muidu oli ok jutt, kuigi autorile vist meeldivad naba alla sihtivad jutud...

    VastaKustuta
  18. @Morgie: mul oleks illustratsioonide üle väga hea meel. Oleks päris huvitav näha, mäherduse visuaali jaoks see jutt võib inspiratsiooni anda -- ja kuidas see mu oma vaimupildiga suhtestuks.

    VastaKustuta
  19. @Manjana: Mulle aeg-ajalt meeldib tõepoolest nii kirjutada, et lõpus paistab jutt teistmoodi, kui alguses.

    Seda "allapoole-naba" kahtlustust ma juba natuke ootasin. Tegelikult need nabaalused teemad sattusid kaks korda üsna juhuslikult sisse, kui muidugi uskuda, et juhuslikke asju ilmas üldse on.

    Aga eks ma katsun järgmisel korral päris kombitsaporri mitte kirjutada, noh, et mitte kohe päris pervertide hulka arvatud saada :D

    VastaKustuta

Kirjutades mõtle kuidas sinu kommentaar aitaks autoril järgmine jutt paremini kirjutada. Ära unusta ka oma lugemisemotsiooni kirjeldada.

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.