07.08.11

Mida masinad (ja jaapanlased) kardavad


Mutumaki korporatsiooni peakontoris valitsev õhustik oli kõike muud kui värskendav ja sõbralik. Korporatsiooni tegevpresident Zukunuru tuhises koosoleku laua ees edasi-tagasi, puhkides vihast nagu draakon. Olgu, selline alamõõduline, kiilanev ja tüsedavõitu draakon. Aga surmavalt ohtlik igale läheduses viibijale. Seetõttu põrnitsesid kõik koosolekul viibivad neljakümne viie erineva korporatsiooni asjapulka vaikides enda ees olevaid veeklaase, pastakaid, tühje paberilehti ning sülearvuteid.
Vaikuse katkestas esimesena Zukunuru ise, jäädes ootamatult seisma ja osutades oma töntsaka näpuga personaliosakonna peadirektori Sirusaki suunas.

"See korralagedus PEAB lõppema. Mitmes tööstressist tingitud enesetapp sel kuul juba on toimunud ?"
"Kolmas," piiksatas Sirusaki, endal käed ja istmik higist märjad. "Just nimelt KOLMAS," müristas peadirektor edasi. "Saate aru – KOLMAS! KOLMAS! See korralagedus TULEB lõpetada! Kas teate, kellega ma just rääkisin tund aega tagasi telefonis? Teate, ah? Teate?"

Ametnikud põrnitsesid endiselt laual olevaid tarbeesemeid edasi ning nägid välja justkui akna katki visanud koolipoisid, kelledega klassijuhataja pragab

"Ron Zusman!" müristas Zukunuru. "Vana Ron isiklikult, ja kas teate, mis ta teatas? Need meie tehastes toimuvad enesetapud on saanud liigselt meediakajastust. Kui ta tahab enda mainet hoida, peab ta varsti hakkama kübermattide jaoks spindleid ostma mõnelt Vietnami töösturilt. Ta vabandas, et meiega on koostöö olnud juba küberite tootmise algusajast suurepärane, kuid mis teha. Äri on äri, nagu ta ütles. Kas parandame töötajate töötingimusi, lõpetame enesetappude laine või kriips peal meie äril. Mutumaki vajub aga kadunud ja lõhkiläinud firmade portfelli. Teie aga leiate end tänavalt, just nimelt TÄ-NA-VALT". Zukunuru rõhutas viimast sõna eriti hoolega. Iga silp tabas õnnetuid pakse ametnikke kui piitsahoop turjale.

Zukunuru tegi tähendusrikka pausi. Liipas lauanurgani ja jõi Poola kristallklaasist ahnelt parimat Hong Kongi sidrunimaitselist allikavett. Pühkis huuled kalli pintsakukäisega kuivaks ja pöördus uuesti kergelt võdiseva Sirusaki suunas.

"Mida te üldse olete teinud kogu selle aja jooksul, kui meie tehastes algasid massilised aknast väljaviskumiste lained?" Sirusaki neelatas kuuldavalt.

"Me oleme tõstnud 9% ulatuses palkasid, suurendanud puhkuseaega tervelt 10 minuti jagu ning samuti jagasime firmalogoga padjad, et nad saaksid puhkuse ajal oma tööpingil korraks tukastada. Samuti paigaldasime enamuse akende ette võrgud, kuhu enesetapjad kinni jääksid ning ei saaks omale viga teha. Polsterdasime masinate teravad nurgad ning keelustasime käärid ja muud ohtlikud esemed," piiksus mehike oma hiirehäälel.

"VÕRGUD!" Möirgas Zukunuru. Tema nägu läks peedipunaseks. "VÕI VÕRGUD PAIGALDASITE! Sirusaki, andke andeks, te olete idioot! Jah, lausidioot! Need võrgud ei päästnud mitte panda persetki. Aga samas jätsid meist idioodi mulje igal pool televisioonis ja muus meedias. Einoh, aitäh! Aga keegi ei süüdista selles totruses teid, Sirusaki. Hoopis Mind! Jah, mina pean andma vastutust! Küll meedia ees, aktsionäride ees ja oma heade äripartnerite ees!" Zukunuru oleks küllap enda kõnet veel pikalt jätkanud. Kui oli üks asi, mida ta armastas eriti, siis oli selleks oma kroonilise stressi abitute alluvate peale väljavalamine.

Ootamatult katkestas teda aga laua äärest köhatus ning tugevalt r-i põristav hääl. "Mein president, aga miiks ei võta me ee..teatava suitsidaalse kalduvusega inimfaktori asemel kasutusele..mmm, kuidas seda jaapani keeles öeldigi...neid nõndanimetatud rooboteid?". Zukunuru pööras enda erakordselt verd täis valgunud silmad uut ohvrit otsides hääle suunas. Selle allikaks oli tehnikapeadirektor Ludolf Dierek Mictlantecuhtli. Mustade päikeseprillide ning blondide lokkis juustega keskealine sakslane, kes oli lisaks ainuke võõramaalane kogu asiaatidest koosnevas kambas.

"Ärge olge rumal," mühakas Zukunuru põlastavalt, kuigi tooni võrra häält tasandades, peaaegu, et leebudes. Ludolf oli firmas üsnagi asendamatu mees. Nupumees pealegi, kes oli korduvalt geniaalsete lahendustega välja tulnud. "Teie, Ludolf, teate paremini kui ükski teine juhmard isik siit lauast, et spindlid on asjad, mida EI SAA toota masinate abil. Neid saab valmistada küll, kasutades masinaid, aga valmistamisprotsessis on vaja teatavat loovust ja mõtlemist, mida masinad kahjuks ei evi. Kasutades automatiseeritud tööstusroboteid, tõusis tööstuspraagi määr 25% pealt astronoomilise 83.1% juurde, mida me ei suuda kuidagi välja kannatada. Odavad Vietnami tehased ujutaksid turu oma spindlitega lihtsalt üle. Kübermatt on isegi kallis toode ja kui nüüd veel spindlite hinda tõsta?! Ma juba kujutan ette, mida Ron vastaks mulle enda Red Onioni kontorist. Ainus võimalus on valmistada spindleid inimeste abiga ning kahjuks on see neljakümne seitsmest etapist koosnev protsess liiga närvesööv ja tööjõud lihtsalt põleb mingil hetkel plaksuga läbi".

Ludolf naeratas salapäraselt ning ootas rahulikult, kuni peadirektor lõpetas. "Lahendus on siiski olemas, kulla Zukunuru. Vaadake, kasutada tuleb tehisteadvust. Tehisintelligentsi, kui võib nii öelda. Kogu teema uba on selles, et vaadake, minu positroidide uurimisrühm on saavutanud hiljuti hiilgava läbimurde masinate mõtlemisvõimete analüüzimise vallas. Ma ei soovinud teid varem tülitada, tahtsin enne piisavalt andmeid läbi töötada ja prototüübi valmistada. Aga ma olen üüsnagi enesekindel või isegi niivõrd ülbe...kui lubate, härrased, et võin öelda ...inimeste asendamine pole sugugi võimatu."

Zukunuru jäi Ludolfit põrnitsema sellise näoga, justkui oleks mehike sealsamas puhkpilliorkestri põrandale sittunud. Tema suust pääses valla esialgu üksnes mörin. Siis hakkas jaapanlase näomiimikas toimuma hirmuäratav areng. Suunurgad hakkasid ülespoole tõusma. Lihased nägid vaeva, et moodustada karikatuuri naeratusest. Ehk asja, mida nad polnud just sageli harjunud tegema. Paljastusid väikesed suure hambuvusvahega teravad hambad ja vasak silm hakkas lustlikult tõmblema.

"Ludolf! Te olete ingel" röögatas Zukunuru viimaks. Endal näos hullunud ilme, mis ajanuks enamus õudusfilmide näitlejatest kadedusest lillatriibuliseks. "Lubage, ma surun teie kätt. See uudis on fantastiline! Ma nõuan koheselt, et te lõpetaksite selle neetud preisi tagasihoidlikkuse etlemise ja teataksite neid häid uudiseid koheselt. Teie Ludolf olete tõeline geenius. Oleks Hitleril olnud keegi teielaadne inimene kambas, siis laulaksime me kõik “Deutcland, Deutchland über alles” ja sööksime sauerkrauti. Alustage viivitamatult vastavate mõtlemisvõimeliste tööstusrobotite konstrueerimist. Vii-vi-ta-matult! Kuulutan koosoleku lõppenuks. Lähme Ludolf, võtame rahustuseks pitsikese saket ja kutsume mõned geishad umbsest õhust tursunud meeli rahustama!"

Kaks kuud hiljem olid kõik Mutumaki tehased inimestest vabastatud. Tööd alustasid uued Ludolfi täisautomaatsed ning isemõtlevad spindlite valuliinid. Mutumaki tehased mitte ainult ei surunud konkurente põlvili ja ei pannud nende tehaseid üksteise järel uksi sulgema: lisaks tõmbasid automaadid spindlite hinna sedavõrd alla, et kübermatte võisid endile lubada ka ühiskonna vaesemad liikmed. Sellised, kes varemalt pidid selleks vähemalt ühe neeru mustal turul maha müüma (Jah, juhtus selliseid häbiväärseid sündmusi).

Idüll ei saanud aga muidugi kaua kesta. Halb uudis jõudis nagu välk selgest taevast Zukunurule kohale esmaspäeval. Oleks tal aega olnud mõtiskleda, oleks ta tegelikult leidnud, et kõik halvad asjad juhtusid temaga alati esmaspäeviti. Nagasakis hävis ta esimene äri esmaspäeval, neljas naine läks ta juurest ära esmaspäeval jne.

Parasjagu oli ta aga oma kontoris piisavalt ametis, jõllitades hiidsuurelt ekraanilt videot sellest, kuidas Ludolfi isemõtlev kahesajatonnine konveier-valuliin läbi neljanda korruse seina tormab ning peale lühikest õhulendu saja miljoni dollarilisest kõrgtehnoloogilisest seadmest vanaraualasuks moondub.

Värisevate kätega lülitas Zukunuru teleri välja, neelas pihutäie rahusteid ja asus valima Ludolfi hotelli numbrit. Sealt teatati talle aga, et herr Mictlantecuhtli olla pakkinud juba nädala eest enda kohvrid ja suundunud pikemale puhkusele...Ah kuhu? Herr ei täpsustanud. Rääkis midagi Brasiilias vanade sõpradega ajaveetmisest....Ei, ta ei jätnud ka kontaktnumbrit. Imelik jah, et nii järsku...Jah, annan teada, kui midagi peaksin kuulma.

Zukunuru põrnitses natuke aega mornilt väljalülitatud telekat. Vajutas mahagonipuust laual olevale nupule ja käratas läbi mikrofoni oma sekretärile: "Saatke kiirelt uus personalidirektor Susushiro siia! Jah, tahan teda otsemaid näha. Et mis talle ütlete...Öelge, et ee...tahaksin temaga arutada meie uute positrooniliste töötajate töötingimuste parandamise küsimust. Jah...öelge kohe edasi!" Zukunuru pani telefonitoru käest ja ohkas mõrult: "Selliste pärast Hitler end maha laskiski."

28 kommentaari:

  1. Jaapanlased ei ole selles loos nagu jaapanlased. Nad pole isegi mitte sellised jaapanlased naga valge inimene neid kujutleb. Pigem on need karikatuurid sellest kuidas valge inimene jaapanlast näeb.
    Seega peaks edasi tulema siis nalja ja paroodiajutt. Üle vindi keeratud võrdlused ja karakterid justkui kinnitavad seda.
    Aga kui juba killurebimiseks läks, siis võiks seda teha mõnusalt ja vürtsitada väikeste "realistlike" detailidega a la personalidirektor keelustab puhkenurkadesse ajakirjade "Karsohi" ja "Seppuku" tellimise. Kirjatakse ära plakatid, tursimifirmade reklaamidega, mis pakuvad üheotsapileteid Aokigahara metsa. jne.
    Kui juba pratchetti moodi killurebimiseks läks, siis võiks kütta täie rauaga.
    Metsavana, sa suudad paremini.
    Ahjaa, ja despoodist ülemus võib viriseda mille üle iganes, aga mitte selle üle, et ta "peab vastutama". Pigem võib ta olla rahulolematu, et tema alluvate käpardlikus näitab teda "naeruväärse" v. "ekslikuna" vms.

    VastaKustuta
  2. Sõitsin autoga Elvasuunas, pohmakas raius ja siis hakkas selline lugu silme ees äkitselt mängima. Alguses hakkas lihtsalt kummitama sõna Mutumaki ja siis ilmus paks kuri japs...ja siis hakkas joonistuma liha luudele

    VastaKustuta
  3. Aga paroodiana oli ta mõeldud küll ning Offfi soovitused-tähelepanekud on päris head.

    VastaKustuta
  4. Natuke segaseks jäi, miks need "enesetapulained" lõppude lõpuks siiski toimusid. Kuigi see oli väga huvitav mõte:)
    Peab mainima, et Su komade ja muude kirjavahemärkide mittekasutus häiris mind aga eks ma mõtlesin nad ise õige kohe peale juurde.
    Arvan ka et Sa suudad paremini!
    Päris häid kujundeid oli ka:)

    VastaKustuta
  5. Selleks, et kõik ausalt ära rääkida... peaks olema midagi ütelda. Paroodia žanr otsekui keelaks virisemine loogikaapsude ja keskkonna üle, aga hetkel tundus selle jutu tegevuspaik ja tegelased minu jaoks sama võõrastavad kui odava multika ainult suud ja silmi liigutavad animekangelased. Jänese karkatuur peaks ikka enam-vähem jänese moodi välja nägema. Praegu mulle tundus, et jänese nime all joonistati lihtsalt siili kõrvad veidi pikemaks...

    VastaKustuta
  6. Kuna imearmas bloggeri keskkond lubab 4096 märgi pikkust kommmentaari ja seda koos tühikutega, siis tuli pikem analüüs MV-le mailiga saata.

    VastaKustuta
  7. Kusjuures analüüs on raju! Peaaegu samapikk kui jutt ise :D Tänud Offf Sellejärgi kirjutan kindlapeale mingihetk parandatud versiooni ehk VOL2 valmis. Kahju ainult jah, et seda ei saa kuidagi siia bloggerisse panna. Ma arvan, et oleks huvitav teistelgi lugeda. Näeksid ka milline peab olema üks õige ja õpetlik kommentaar.

    VastaKustuta
  8. bixpoku: Kusjuures ma olen küll mingit jaapani (või hong kongi? kurat mäletab) filmi näinud kus yakuzade pealik alluvate üle samamoodi räuskab, rusikaid viibutab ja alluvad alandlike koertena lauataga kössitavad :)

    Jaapani keel kõlab minukõrvus juba justkui karjumine. Japside pornos näiteks tundub nagu partnerid tülitseksid seksi ajal räiget moodi.

    Aga japano kultuur on mulle pisut võõras küll (ja odavaid animeid ma armastan ka vaadata suurtes kogustes).

    VastaKustuta
  9. Kusjuures, ma pidin seda juttu veidi seedima. Eile õhtul lugesin läbi, kohe siis, kui oli laekunud. Ja tegelikult, päris naljakas on :) St, kui saaks komad õige koha peale ja mõned kohad selgemaks: et mingi põhjendus oleks enesetappudele ja mingi ka ülemuse karjumisele, siis oleks ju väga lahe :)
    Metsavana, sa käi jutt selle pilguga üle, ja siis vaatame, eks.
    Aga tegelikult, sa seda kommi ei vaja, sul ihukriitik olemas. Nagu ma siit eespoolt lugesin.

    VastaKustuta
  10. Miks ei vaja kulla Krafinna. Iga pai ja kiitus ning erinevast vaatevinklist tulev arvamus on lahe :)

    VastaKustuta
  11. Tahtsin Offfi kuidagi eraldi esile tõsta sest noh vaata mees end tõesti ületas.

    Ma olen tüübiga ka tülisenud fb's nii, et maa must. Aga praegu sai vend minusilmis küll vahva teoga maha.

    VastaKustuta
  12. Praegu on mul selline mõte, et kõpitsen praegust lugu komade ning selguse osas ja seejärel teen Offfi idee järgi ka täiesti uue VER2'e :)

    Saab nõnda kaks viisakat jutulaastu.

    VastaKustuta
  13. Muide huvitav, et keegi pole siiamaani mind räiges dr Strangelove plaagiaadis süüdistanud :D

    VastaKustuta
  14. jäta palun need z-id ära - see ei ole absoluutselt naljakas, ega ka mitte vihjav-selgitav.
    Niigi saavad kõik aru , et tegemist on sakslasega.
    Muidu puändi idee on tase !

    VastaKustuta
  15. komade parandamiseks ei ole vaja VER kahte. komad võid kohe siin jutus ära parandada.

    aga siin pole probleem ainult komadega, siis on hunnikutes probleeme igasuguste kirjavahemärkidega jms.

    ver2-te pole sellest jutust ka seepärast mõtet kirjutada, et kirjutaja kirjutas pealkirja sõna "jaapanlane" ja oli enne seda ainult jaapani porri näinud. samahästi võiks keskmine sakslane bellanova porri järgi eestlastest jutu kirjutada.

    Samuti oli jutus soovitud kasutada sakslase puhul saksa keelt, aga kirjutaja vist ei oska saksa keelt. või vastasel korral ta teaks, et saksa keeles on president "präsident" ja Main on jõe nimi ning "mein" tähendab "minu".

    juba sinu esimesele jutule kirjutas 'ganna kommentaari, et sa peaksid oma jutu ennem avaldamist üle lugema. soovitatavalt mitu korda. mina ei suuda lugemisele nii palju toimetamist juurde mõelda.

    VastaKustuta
  16. Mul on tunne, et eelmine kommenteerija on lugenud unise peaga üle ridade või üldistab meeletult.

    Ma ütlesin üsnagi selgelt enda varasemas kommentaaris, et VER2 sisaldab hoopist teistlaadis lugu ja kirjavead parandan siinsamas.

    Lisaks mainisin ka, et peale jaapani pornole olen näinud vähemalt ühte Jaapani filmi ja lugematul hulgal animet.

    Ühesõnaga on Manjana kommentaar üks hea näide viletsast kommentaarist. Hulga irinat kirjavigade ja komakohtade üle aga lõpuks loo enda kohta ei saa absoluutselt mingit infot. Et no kas meeldis lugejale või ei. Või ei meeldinud kuna saksa keeles oli üks sõna valesti kirjutatud.

    VastaKustuta
  17. Tõe huvides selgitaks veel, et porno oli suvaline pähetulnud näide. Olen üsnagi suur Jaapani ulme ja õuduse fänn. Vaadanud ohtralt animet (käin juba aastaid ka Baka kokkutulekul) ning lugenud läbi umbes kümme pikemat mangasarja. Tõsi, viimasel ajal on mu huvi pöördunud rohkem Hong Kongi filmide poole. Erinevate wuxiate, ghost comedyte (mr Vampire sari nt) ja Sammo Hungi mendifilmide poole.

    Tõsi, direktor käitus japsi kohta liiga koleeriliselt. Samas võivad nad raisad üsna närvihaiged olla. Vähemalt filmidest on seda ette tulnud küll. Võibolla suurfirmadele üle kanda oli liialdus. Neis on tänapäevalgi väga ranged reeglid ja kombestikud.

    VastaKustuta
  18. Minu meelest päris lõbus lugu, samas nagu selline klassikaline ulme. Puänt kah olemas. Metsavana stiil näibki selline lõõpiv-muretu olevat.

    VastaKustuta
  19. Ma pean kohe alustuseks ära ütlema, et paroodia-ulme ärritab mind tavaliselt enam kui köidab. Head ulmet on vähe ja rumal nali devalveerib seda veelgi. Aga see on minu isiklik seisukoht.

    Kriitikast:

    * isegi marutõbine japs tõenäoliselt tapaks ennast enne mingil võikal moel ära, kui et hakkaks halama oma raske elu üle. See on "näo kaotus". Pigem jääb mulje et tegu on mõne idanaabri tööstusettevõttega ja asi ilmselt oleks täiesti usutav, kui asendada enesetapud surnuksjoomisega. Siis saaks ilmselt loo lõpus vastata küsimusele, miks masinad ennast surnuks joovad.

    * enesetapud ja töötingimused selles kultuurilises kontekstis minu jaoks hästi ei haaku, aga ma ei ole ka muidugi mingi ekspert. Seletaks seda kohe mingi jubeda loovstressiga -- leiaks sellele põhjuse vaimses läbipõlemises -- äkki siis mõjuks usutavalt?

    * hetkel puänti tegelikult ei ole, sest see, et olukorda masinaga päästma kukutakse ja et masin endale otsa peale teeb, oleks ka kirja panemata ilmne. Kuskil peaks mingi konks olema..?

    Ma vabandan, kui ma oma kriitikaga liiga otsekohene olin. Ma ei ole kohaliku valulävega kursis.

    VastaKustuta
  20. Kusjuures mul käis endal ka peast läbi, et roogiks japsid välja ja paneks asemele venelased või midagi sarnast.

    VastaKustuta
  21. Täiendaks veel:

    "Enesetapud ja töötingimused selles kultuurilises kontekstis minu jaoks hästi ei haaku" - Tegelikult näppasin idee lehest. Ühes aasia tehases prooviti tõsimeeli võrke akende alla monteerida, et halbadest töötingimustest põhjustatud stressist oleks enesetappe vähem.

    VastaKustuta
  22. Ega ma vaidlegi - jaapanlased ja enesetapud muidugi käivad koos; isegi võrgud ei pannud mul vilkurit käima, aga just see tööstressi ja enesetapu seos selles olustikus.

    Sa küll ütled, et va spilndlite tarbeks on loovust vaja ja kirjeldad asja samas tehasena. Tõenäoliselt ei jõudnud mulle, tuimale inimloomale, lihtsalt piisavalt hästi kohale, et niiöelda tsehhi tingimustes tehtav löök-loovtöö iseenesest on juba piisav ajend, mis sunnib japse omal nahal Galileo katset kordama...

    VastaKustuta
  23. Kusjuures Offf tõi välja üsna asjaliku tähelepaneku. Kontoris teevad japsid tõepoolest vaid peeni vihjeid ikebaana asetuse ning pilkude pikkusega.

    Alles siis kui peale tööd minnakse kohustuslikule lõõgastumisele kuskil baaris. Alles siis laseb boss rihma lõdvaks, kukub alluvate peale pröökama ning singitaolise rusikaga lauda peksma.

    Mul on tunne, et mõtteid on juba nii palju kogunenud, et kohe peab VOL2 tegema. Kirjavead peaksid nüüd olema samuti vanas jutus remonditud.

    VastaKustuta
  24. Viimane JA kommentaar (ja mõned eelnevad) toovad välja tõsiasja, et peab natuke rohkem üritama puust ja punaseks mõningaid fakte loos teha. Katsun kritiika arvesse võtta ja ennast parandada.

    VastaKustuta
  25. Huvitav küll, Metsavana, hoolimata meie maitsete kardinaalsest erinevusest, on just sinu jutus olemas see, mida mina ulmes oluliseks pean - paras annus tummist argisust, loomulikkus ja väike grotesk. Hea jutt...
    Riskivabam oleks vist asendada "jaapanlased" mingi väljamõeldud rahvusega. Et keegi ei solvuks.

    VastaKustuta
  26. Ma olen kah üllatunud (meeldivalt). Ootasin sinult hoopis kurjemat kommentaari :)

    Aga tegevuse mingile võõrplaneedile paigutamist kaalusin korra ise ka.

    VastaKustuta

Kirjutades mõtle kuidas sinu kommentaar aitaks autoril järgmine jutt paremini kirjutada. Ära unusta ka oma lugemisemotsiooni kirjeldada.

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.